Džumhur: Ostajem u Sarajevu, treniram u Beogradu

Damir Džumhur na Australian Openu, 2014.

Najboljem bh. tenisaču, Damiru Džumhuru, nakon sjajne igre na ATP turniru u Miamiju, na kojem je, među ostalima, pobijedio i Španjolca Rafaela Nadala, u Sarajevu je priređen svečani doček. Osim o Damirovim sportskim uspjesima, posljednjih dana mnogo se govorilo o tome da planira preseljenje u Beograd, što je tenisač u petak demantirao.

Na teniskom ATP turniru Masters serije u Miamiju Džumhur je ostvario ukupno tri pobjede. Eliminirao je Leonarda Mayera, Rafaela Nadala i Mihaila Kukuškina.

Džumhurov pobjednički niz prekinuo je 12. igrač svijeta, Miloš Raonić. Sedam dana igre u Miamiju, Džumhur naziva najboljim tjednom u karijeri.

"Jako mi je drago što sam nakon Nadala dobio i Mihaila. Postoji statistika da igrači koji dobiju Nadala uglavnom u sljedećem kolu ispadaju. Ja sam želio da pokažem da to nije tako, da može i da se prođe dalje. Uspio sam dobiti Kukuškina, ali mislim da sam se kasnije jednostavno previše istrošio, za Raonića, jednog od najboljih igrača ove sezone koji igra u izvrsnoj formi. Ali, bez obzira na taj poraz, mislim da mogu biti zaista zadovoljan sa onim što sam napravio u ovoj sedmici", iskreno će Damir Džumhur.

Veliki uzor i podrška Damiru Džumhuru je prvi tenisač svijeta, Novak Đoković, s kojim, kako kaže, planira teniske događaje u glavnim gradovima bivše Jugoslavije.

Podrška Damiru Džumhuru, Sarajevo, 1. travnja 2016.

"To je Noletova inicijativa. On želi da pored nas dvojice još bude netko iz Hrvatske, Čilić, Ivanišević, da tu bude još netko iz Slovenije, tako da se okupimo svi sa prostora bivše Jugoslavije, da održimo po jedan meč u svakom od glavnih gradova. Sarajevo bi trebalo biti prvi od tih gradova. Ja se iskreno nadam da ćemo to uspjeti do kraja ove godine", ističe bh. tenisač.

Posljednjih dana govorilo se o tome da Džumhur planira preseljenje u Beograd. Iako tamo boravi mnogo vremena, kaže Damir, njegova stalna adresa i dalje je Sarajevo.

"U Beogradu treniram zbog boljih uslova. Treneri su mi, i kondicioni, i teniski, pored mog oca, iz Beograda. Psiholog je, također, iz Beograda, tako da sam jednostavno prisiljen da budem u Beogradu, ali čisto zbog treninga i boljih uslova. Ja sam još uvijek stanovnik Sarajeva, i dalje živim u ovom gradu i ne vjerujem da ću ikad otići iz njega", navodi Džumhur.

Na teren Damir Džumhur ponovno izlazi u sljedeću subotu kada se igra Masters turnir u Montecarlu.

Bh. tenisač se nada i plasmanu na Olimpijske igre, što je, kako navodi, jedan od glavnih ciljeva u 2016. godini.