Strah među Jevrejima u drevnoj zajednici u Dagestanu

Ovo je bila scena na aerodromu Ujtaš u Mahačkali 30. oktobra nakon što je upala gomila muškaraca koji su pokušali doći do putnika Jevreja s leta koji je upravo stigao iz Izraela 29. oktobra.

 

Jevreji se mole u sinagogi u Derbentu u aprilu 2023.

Jevrejsko stanovništvo Dagestana sada kaže da je u strahu za svoje živote. Nedavne slike zajednice su rijetke, ali je u aprilu 2023. ruski fotograf Dmitrij Ermakov napravio opsežan foto izvještaj o Jevrejima iz Derbenta, grada u Dagestanu naseljenom uglavnom tom manjinom. Na putovanju su napravljene ove fotografije.
 

Tvrđava Derbent u Dagestanu

Datum dolaska prvih Jevreja na teritoriju današnjeg Dagestana nije precizno poznat, ali do 17. vijeka jevrejska populacija je bila dovoljno velika da jedan njemački putnik primjeti da "nema kršćana u gradu Derbentu, jer neki kažu; ovdje žive samo [muslimani] i Jevreji...”

Sinagoga Kele-Numaz u Derbentu u maju 2023.

Prije boljševičke revolucije, u gradu je navodno bilo 11 sinagoga. Danas je ostala samo ova.

Djeca pohađaju jevrejski vrtić u sinagogi u Derbentu u aprilu 2023.

U posljednjim godinama Sovjetskog Saveza, Jevreji su počeli masovno emigrirati iz Dagestana i drugdje na Sjevernom Kavkazu.
 

David Abromavič, čuvar jevrejskog groblja u Derbentu.

Kada je SSSR počeo da se raspada i kada su izbili ratovi na Kavkazu, odliv Jevreja iz ruskog regiona Sjevernog Kavkaza se nastavio.
 

Ovadia Isakov pozira sa sinom.

Populacija Jevreja u Dagestanu danas je oko "300-400 porodica", prema Ovadia Isakovu, glavnom rabinu Derbenta. Dagestan je dom većinom muslimanskog stanovništva od oko 3,2 miliona ljudi.

Vjerska knjiga u sinagogi u Derbentu

Nasilje od 29. oktobra nije bio jedini slučaj u posljednjih nekoliko godina da je jevrejsko stanovništvo bilo na meti. Rabin Isakov je 2013. pogođen u prsa u pokušaju atentata, a 2012. eksplozivna naprava je eksplodirala pored sinagoge u Derbentu.


 

Čovjek se penje na brdo s pogledom na Derbent.

Nakon nasilja na aerodromu 29. oktobra, rabin Isakov je za lokalne medije rekao: "Situacija je veoma teška u Dagestanu, zajednica je veoma uplašena", i dodao: "Ne znamo gdje da pobjegnemo".

 

Scene gomile koja provaljuje na aerodrom u Mahačkali pred dolazak aviona iz Izraela usmjerila je pažnju na sve manju jevrejsku zajednicu u Dagestanu, koja je i ranije bila napadana.