Dačić u Gračanici pozvao Srbe da izađu na izbore i izaberu srpsku vlast

Gračanica, poseta Ivice Dačića

"Izađite svi na lokalne izbore, da izaberete srpsku vlast", poručio je uz ostalo, premijer Srbije Ivica Dačić u subotu okupljenim građanima u Gračanici.

‘Rekli su mi da je ova moja današnja poseta ovde verskog karaktera, i to je tačno, zato što ja verujem u Srbiju”, ovim rečima je počeo svoj govor premijer Srbije, Ivica Dačić, pred nekoliko hiljada Srba okupljenih ispred Manastira Gračanica.

"Dosta nam je bilo poraza na Kosovu. Treba nam pobeda. Zao od vas tražim pobedu na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji To nije pobeda za srpsku listu. To je pobeda za jedinstvo", poručio je Dačić, dok su okupljeni građani uzvikivali "Srbija" i "Kosovo je srce Srbije".

Dačić je poručio da je Vlada Srbije životno zainteresovana da se na Kosovu sačuva mir, bezbednost i stabilnost, da srpski narod može da živi slobodno, i da je važno da Srbi budu jedinstveni.

“Pokažimo koliko smo jaki, malo i u mudrosti. Ajmo da uradimo po prvi put nešto što je u našem interesu, a to je da se organizujemo, da budemo jedinstveni, da dobijemo lokalne vlasti u zajednicama srpskih opština, one koje će moći da vode političku borbu za srpski narod na Kosovu i Metohiji. U tome ćete imati punu podršku Vlade Republike Srbije koja nikad neće ostaviti srpski narod na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić u desetominutnom obraćanju građanima.

Dačić je takođe rekao da je sramota šsto se u nekim opštinama bacaju bombe "jedni na druge".

“Zar će Srbi da ginu od srpske ruke ovde? Zbog čega? Zbog vlasti? Ne! Srbija vas poziva sve na jedinstvenu odbranu srpskih interesa na Kosovu i Metohiji”, poručio je premijer Srbije.

“Prištinske vlasti su mi zabranile prošli put da dođem u Štrpce. Zašto? Traže da se mi ne mešamo u smislu za koga ćete vi ovde da glasate. Ja stvarno mislim da nema potrebe da se mešamo. Treba da glasate za one koji će imati jedinstven stav sa Beogradom i Srbijom…Njima odgovara da Srbi ne iskoriste svoje pravo. Moramo da uradimo nešto što njima ne odgovara. A to je, ako nam se nudi vlast, da je uzmemo i da iskoristimo za srpski narod na Kosovu”, rekao je Dačić.

"Moramo biti zajedno jedinstveni ako želimo da pobedimo u ovoj borbi. Za početak, pobeda na lokalnim izborima”, završio je svoj govor Dačić.

Premijer Srbije je pre govora građanima posetio Manastir Gračanica, gde se iza zatvorenih vrata susreo sa vladikom Teodosijem.

Uz veliko obezbeđenje, u Gračanici se u subotu okupio veliki broj ljudi, što zbog predizbornog skupa Građanske inicijative Srpska, što zbog posete premijera Dačića.

Iako većina nerado komentariše njegov dolazak, pojedini ipak spatraju da je on zakasneo:

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani o Dačićevoj poseti


Kosovske vlasti odobrile su Dačićev dolazak zato što je zahtev za posetu bio isključivo verskog karaktera, izjavio je u petak premijer Kosova Hashim Thaçi.

„To je bio zahtev premijera Srbije da poseti manastir Gračanica, i ova poseta ima religiozni karakter. Da razjasnim, u zahtevu srbijanskog premijera da poseti manastir Gračanice stoji da je to zahtev isključivo verskog karaktera tako da smatram da nema ni jednog razloga da se ne odobri takva poseta”, kazao je Thaçi na zasedanju Vlade.

Kosovske vlasti inače nisu odobrile raniji Dačićev zahtev za posetu Kosovu 4. oktobra, jer je tada trebalo da prisustvuje početku kampanje za lokalne izbore u Štrpcima.

Tada je Dačić zapretio prekidom dijaloga i o tome obavestio i Brisel, da bi se potom za 7. oktobar već zakazala sledeća runda dijaloga premijera Kosova i Srbije u Briselu, koja inače nije bila planirana ranije.

Thaci je po završetku te runde dijaloga kazao da posete srpskih zvaničnika izbornog karaktera neće biti dozvoljene, ali da su posete manastirima, odnosno posete verskog karaktera, dozvoljene.

Kosovske vlasti su četvrtak zabranile posetu Aleksandru Vulinu, ministru u Vladi Srbije zaduženom za Kosovo, upravo zato je tokom njegove prethodne posete prisustvovao političkim skupovima Građanske inicijative ‘Srpska’.