Šef Delegacije EU u Srbiji: Nadam se kraju procesa za ubistvo novinara Ćuruvije

Emanuele Giaufret

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre (Emanuele Giaufret) poručio je u petak, 3. decembra, posle prvostepene presude za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, da se nada da će taj pravni proces biti uskoro završen, kako bi se okončao slučaj star 23 godine.

„Juče, sud prve instance je potvrdio presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Zaista se nadam da će preostali deo pravnog procesa okončati ovaj 23 godina stari slučaj. Nijedan zločin ne sme ostati nekažnjen, bezbednost novinara je najvažnija“, saopštio je Žofre.

Specijalni sud u Beogradu osudio je 2. decembra, u ponovljenom postupku, na po 30 godina zatvora nekadašnjeg načelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Radomira Markovića i nekadašnjeg načelnika beogradskog centra SDB Milana Radonjića.

Na po 20 godina zatvora osuđeni su nekadašni pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Pročitajte i ovo: Ukupno 100 godina zatvora bivšim pripadnicima tajne policije za ubistvo Slavka Ćuruvije


Osuđeni i u ovom slučaju imaju pravo žalbe Apelacionom sudu Srbije.

Iz Fondacije Slavko Ćuruvija saopštili su da pozdravljaju odluku Specijalnog suda, navodeći da presuda nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. za vreme bombardovanja Srbije od strane NATO.

U optužnici je precizirano da je ubistvo počinjeno iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti - radi očuvanja postojeće strukture vlasti.

Pročitajte i ovo: Reakcije iz sveta na presudu za ubistvo Ćuruvije: Pravda mora biti zadovoljena