Posada spašena s tankera kojeg su napali Huti u Crvenom moru

Brodovi usidreni u luci Hodeidah na Crvenom moru, Jemen, 31. 7. 2024. (Ilustrativna fotografija)

Posada naftnog tankera spašena je nakon napada u Crvenom moru kod Jemena, ali pogođeni brod sada predstavlja "opasnost za okoliš", saopćila je pomorska misija Europske unije 22. avgusta, prenosi AFP.

Nekoliko projektila pogodilo je u srijedu brod Sounion pod grčkom zastavom kod jemenskog grada Hodeide koji drže pobunjenici, uzrokujući požar i zaustavivši motore, prema pomorskoj agenciji UKMTO koju vodi britanska Kraljevska mornarica.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se dogodio dok jemenski pobunjenici Huti - koje podržava Iran - vode kampanju protiv međunarodnih brodarskih kompanija i kažu da tako podržavaju Gazu tokom rata Izraela i Hamasa, kojeg Sjedinjene Američke Države i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Pročitajte i ovo: Jemenski Huti će ciljati sve brodove koji idu prema Izraelu

Misija Europske unije Aspides rekla je da je poslala brod da spasi posadu broda koji je prevozio 150.000 tona sirove nafte.

Brod Sounion, u vlasništvu grčke brodarske tvrtke Delta Tankers, imao je posadu od 25 ljudi, uključujući 23 Filipinca i dva Rusa, prema grčkim lučkim vlastima.

"Svi koji su bili na MV SOUNION naknadno su spašeni i prevezeni su u Džibuti, najbližu sigurnu luku", saopćila je misija Aspides na platformi društvenih medija X.

Brod bez posade sada je usidren u Crvenom moru između Eritreje i Jemena, prema Zajedničkom pomorskom informacijskom centru (JMIC), kojim upravlja zapadna pomorska koalicija.

Pomorske snage EU-a, formirane u februaru za zaštitu trgovačkih brodova u Crvenom moru od napada hutijskih pobunjenika, upozorile su da brod "sada predstavlja opasnost za plovidbu i okoliš".

"Od ključne je važnosti da svi u tom području budu oprezni i suzdrže se od bilo kakvih radnji koje bi mogle dovesti do pogoršanja trenutne situacije", stoji u saopćenju.

Prema JMIC-u, brod je napušten i vatra je lokalizirana, a jedan član posade zadobio je lakšu ozljedu.

Grčka lučka uprava saopćila je da je brod isplovio iz Iraka i da je krenuo prema luci u blizini Atene u kojoj se nalaze brojne rafinerije.

Delta Tankers je rekao da "postoje planovi za premještanje broda na sigurnije odredište gdje se mogu izvršiti potpuna procjena, provjere i eventualni popravci.

Nije precizirano kamo će brod biti odvezen.

Pročitajte i ovo: U Crvenom moru potonuo teretni brod koji su ranije napali Huti

Ovo je treći brod Delta Tankers napadnut u Crvenom moru ovog mjeseca, nakon Delta Blue i Delta Atlantica, prema podacima brodara.

Također je samo posljednji koji uključuje filipinsku posadu. Jedan Filipinac i dalje se vodi kao nestao nakon napada u Crvenom moru na MV Tutor u junu, dok je 17 filipinskih članova posade Galaxy Leadera ostalo u zatočeništvu Hutija otkako je brod zaplijenjen prošlog novembra.

U odvojenom incidentu južno od jemenskog grada Adena, drugi je brod izvijestio o šest eksplozija u neposrednoj blizini tokom posljednja 24 sata, saopćio je UKMTO.

Najnovija eksplozija, koju je izazvao morski dron, prouzročila je manju štetu, naveo je UKMTO 22. avgusta, dodavši da su brod i posada sigurni i da plove prema sljedećoj luci.

Pročitajte i ovo: Izrael izvršio udare na jemenske pobunjenike nakon smrtonosnog napada u Tel Avivu