Parlamentarci Crnomorske saradnje o borbi protiv teorizma

Na zasedanju Generalne skupštine CES u Beogradu učestvuje 11 od 12 zemalja članica: Grupna fotografija učesnika Skupštine u hotelu 'Metropol'

U Beogradu je u sredu otvoreno plenarno zasedanje Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (CES), kojom predsedava Srbija. Parlamentarci koji dolaze iz 11 zemalja članica na 48. Generalnoj skupštini CES razgovaraju, između ostalog, o reformama u državama članicama, o ulozi religije u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te o ulozi parlamenata.

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije i predsednica Parlamentarne skupštine CES, izrazila je zadovoljstvo što se glavna tema skupa u Beogradu odnosi na reforme i ulozi parlamenata, dodajući da ona naglašava ulogu koju parlamenti imaju u sprovođenju ekonomskih reformi i u nadzoru rada vlade.

Aktuelni izazovi sadašnjeg trenutka mogu se rešiti samo udruženim naporima više država: Maja Gojković

„Aktuelni izazovi sadašnjeg trenutka mogu se rešiti samo udruženim, usklađenim naporima više država. Parlamentarna dimenzija saradnje država je jedan od načina pokretanja izvan granica jedne zemlje. U tome i vidim značaj Parlamentarne skupštine CES, kao mesta na kojem naši parlamentarci mogu da se okupe, razmene mišljenje i iskustva“, rekla je Gojković.

Među brojnim telima koja su deo CES-a je i Crnomorska trgovinska i razvojna banka. Ihsan Ugur Delikanli, predsednik ovog organa, rekao je da je Srbija jedna od dve zemlje članice CES-a, koja nije deo Crnomorske trgovinske i razvojne banke.

On je izrazio nadu da će parlament Srbije podržati članstvo svoje zemlje u Banci, od čega bi, kako je dodao, mogla imati benefite.

„Ranije ovog meseca imali smo zajednički sastanak našeg Upravnog odbora i visokih zvaničnika CES-a u Solunu. Oni su izrazili širu podršku za članstvo Srbije. Pre nedellju dana imao sam sastanak sa ministrom finansija i Narodnom bankom Srbije, na kojem sam predstavio benefite koje bismo mogli da donesemo srpskoj ekonomiji. Planiramo još sastanaka sa visokim zvaničnicima kako bismo dalje razgovarali o ovoj temi.“

Srbija je 1. jula 2016. preuzela predsedavanje PS CES, a 13. decembra će tu dužnost predati Turskoj.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo što je Beograd poslednjih meseci centar najvažnijih aktivnosti Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Dačić je kao predsedavajući Organizacije naveo da je njen cilj učvršćivanje mira, stabilnosti i bezbednosti, kao i povezivanje država koje mogu da sarađuju u različitim oblastima kao što su borba protiv organizovanog kriminala, nauka, zdravstvo i u slučajevima prirodnih nepogoda.

“Stručnjaci naših zemalja ostvaruju direktne kontakte, razmenjuju iskustva, dogovaraju zajedničke ciljeve, planove i projekte, prepoznajući u tome način da se ostvare i nacionalni interesi”, istakao je Dačić.

Na zasedanju Generalne skupštine, pored Srbije učestvuju delegacije zemalja članica, Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Moldavije, Rusije, Turske i Ukrajine. Izostala je jedino Gruzija, koja je u postizbornom postupku.

Sednici je prisustvovao i Azaj Gulijev, potpredsednik Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE). Gulijev je kazao da parlamentarna diplomatija ima posebnu ulogu u rešavanju tekućih izazova. Kao jedan od najvažnijih izazova Gulijev je označio bezbednost i međunarodni terorizam.

OSCE poziva vlade da ojačaju saradnju po pitanju antiterorizma: Azaj Gulijev

„Moramo se bez odlaganja boriti protiv terorizma i štititi naše slobode i način života u punoj saglasnosti sa našim standardima o ljudskim pravima i vladavini prava. OSCE poziva vlade da ojačaju saradnju na antiterorizmu i razvijanju mera usmerenih ka blokiranju i označavanju terorističkih organizacija“, rekao je Gulijev.

Skupština je u sredu usvojila zapisnik sa 47. plenarne sednice, kao i Izveštaj o napretku Parlamentarne skupštine CES.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je 1992. godine, a Srbija joj se kao Državna Zajednica Srbija i Crna Gora pridružila 2004. godine.