Predajom akreditivnih pisma Bajdenu crnogorski ambasador stupio na dužnost

Ambasador Crne Gore Jovan Mirković tokom predaje akreditivnih pisama predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu (Joseph Biden), 23.septembar 2024.

Novoimenovani ambasador Crne Gore Jovan Mirković je predao akreditivna pisma predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu (Joseph Biden), čime je zvanično stupio na dužnost, saopštila je Vlada Crne Gore 23.septembra.

Time je Crna Gora nakon skoro četiri godine dobila ambasadora u SAD, nakon što je februara 2021. Vlada opozvala sa dužnosti ambasadora Nebojšu Kaluđerovića zbog isteka mandata.

Nakon toga je za otpravnika poslova postavljen Nebojša Todorović, koji prema javno dostupnim podacima nije imao diplomatskog iskustva.Kada je početkom decembra 2023. i njemu istekao mandat, za privremenu otpravnicu poslova imenovana je Linda Camaj.

Tokom predaje akreditivnih pisama je ocijenjeno da Crna Gora i SAD njeguju dugu istoriju prijateljskih odnosa, a Mirković je zahvalio Bajdenu za njegovu ličnu podršku tokom integracije Crne Gore u evroatlantske strukture.

U saopštenju ministarstva se navodi i da je predsjednik Bajden istakao da Crna Gora i SAD dijele gotovo 150 godina prijateljstva, te da će prisustvo ambasadora Mirkovića biti od suštinskog značaja za nastavak snažnih veza dvije zemlje.

Pročitajte i ovo: Protivnici Zapada i diplomate bez iskustva predloženi za ambasadore Crne Gore

Crna Gora je bez ambasadora u SAD i većini zemalja bila od početka 2021.godine, nakon što je na parlamentarnim izborima u avgutu 2020. vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića smijenila nova, predvođena prosrpskim i proruskim Demokratskim frontom (DF).

Jedan od njenih prvih poteza je bio masovni opoziv tadašnjih ambasadora sa najznačajnijih političkih adresa u svijetu, na čija mjesta nisu imenovani novi.

Do sredine ove godine zemlja bila bez ambasadora u čak 27 zemalja, uključujući najvažnije centre SAD, Nemačku, Kinu, Rusiju, Veliku Britaniju, u dijelu zemalja regiona i u međunarodnim centrima kao što su Ujedinjene nacije i NATO.

A na značaj postavljanja ambasadora Crne Gore u NATO nedavno je upozorio pomoćnik generalnog sekretara alijanse.

Popunjavanje mjesta ambasadora pri NATO veoma je važno za jačanje kredibilnosti članstva Crne Gore u Alijansi, kako bi država bila predstavljena na najbolji mogući način, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Boris Ruge u razgovoru s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, 13.septembra, tokom posjete Podgorici.

Milatović je istakao da je na tome insistirao od početka mandata nove Vlade, premijera Milojka Spajića.

On je naveo da očekuje da Vlada u najskorijem roku uputi prijedlog kandidata za tu poziciju, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Milatović i Spajić koji su u političkom sukobu, mjesecima ne mogu da usaglase kandidate za ambasadorska mjesta.

Pročitajte i ovo: Crna Gora bez ambasadora u većini država, predstoje razgovori o diplomatiji

Osim imenovanja Mirkovića za ambasadora Crne Gore u SAD, Milatović je u julu potpisao ukaz i o postavljanju ambasadora u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Kini, Mađarskoj i OEBS-u.

Diplomatsku mrežu Crne Gore u inostranstvu čini ukupno 39 diplomatsko-konzularnih predstavništava, ukijučujući ambasade, stalne misije pri međunarodnim organizacijama i konzularna predstavništva.