Nakon hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda nastavljena privođenja

Policija u Podgorici tokom privođenja Vesne Medenice

Više osoba, među njima i pripadnici uprave carina i policije, uhapšeno je 19.aprila u akciji koja je započela privođenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice dva dana ranije.

Među uhapšenima, koji su privedeni u zgradu Specijalnog tužilaštva, su pripadnik njenog bivšeg obezbjeđenja i policajac Milorad Medenica, špediterka Ivana Kovačević, te Vasilije Petrović, sin vlasnika Cijevna komerc Danila Petrovića.

Uhapšeni se dovode u vezu sa ranije uhapšenim policajcem Darkom Lalovićem, članom Medenicinog obezbjeđenja, i Milošem Medenicom, sinom uhapšene predsjednice Vrhovnog suda.

Početkom aprila je portal Libertas press objavio transkripte Europola dostavljene crnogorskoj policiji, u kojima se navode presretnuti telefonski razgovori Miloša Medenice koji ga povezuju sa krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge. U njima on navodi da je njegova majka upoznata sa njegovim poslovima i da će ih, ako zatreba, zaštiti.

Vesni Medenici, koja je prethodnih 17 godina bila na čelnim pravosudnim funkcijama u Crnoj Gori je 18. aprila je nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu određeno zadržavanje u pritvoru do 72 sata.

Pročitajte i ovo: Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore određen pritvor do 72 sata

Ona je privedena zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj, objavili su podgorički mediji, pozivajući se na saznanja iz policije.

Iz Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva se nisu oglašavali ovim povodom.

Medenica je uhapšena, 17. aprila kasno uveče na podgoričkom aerodromu i privedena u policiju. Nakon što joj je pozlilo u jutarnjim satima primljena je u Kliničko bolnički centar Crne Gore (KBCCG) gdje je hospitalizovana, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa.

Iz KBCCG je u pratnji policije dovedena u Specijalno tužilaštvo, gdje je i vrćena nakon saslušanja.

Vesna Medenica je od 2003. bila na dvije najvažnije funkcije u pravosuđu.

Bila je četiri godine vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine, kada je podnijela ostavku.

Njen višestruki mandat na čelu Vrhovnog suda su kritikovali iz dijela međunarodne i domaće javnosti jer postoji ustavna odredba da isto lice može biti birano na tu funkciju najviše dva puta.