Crna Gora raspisala međunarodnu potjernicu za Radojem Zvicerom i još devet osoba

“Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je reagovalno na dopis Uprave policije Crne Gore, čime su stvoreni uslovi da naznačena lica budu punopravno lišena slobode čim budu locirana”, saopšteno je iz Ministarstva (ilustrativna fotografija)

Crna Gora raspisala je međunarodnu potjernicu za Radojem Zvicerom i još devet osoba, zbog osnovane sumnje da su kao izvršioci ili saučesnici učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

“Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je reagovalno na dopis Uprave policije Crne Gore, čime su stvoreni uslovi da naznačena lica budu punopravno lišena slobode čim budu locirana”, saopšteno je iz Ministarstva.

Zivcer je navodno jedan od šefova kavačkog klana.

Kavački klan je jedan od dva kotorska klana koja su u sukobu od od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina što je tadašnji jedinstveni kotorski mafijaški klan podijelilo na dva, “škaljarski” i “kavački”.

Kavači i Škaljari se nalaze u okolini Kotora, srednjovjekovnog grada u Bokokotorskom zalivu, na crnogorskoj obali, po kojima su dva suprotstavljena klana dobila nazive.

Pročitajte i ovo: Dio 'kavačkog' klana u pritvoru, za drugim se traga

U proteklih šest godina u međusobnim obračunima je poginulo, prema procjenama policije, oko 50 osoba.

Ubistva su počinjena u Crnoj Gori, zemljama regiona ali i u više gradova Evrope.

Pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević aprila ove godine potvrdio je da policija traga za Zvicerom.

„Policija traga za Radojem Zvicerom. Raspisana je nacionalna potjernica i biće raspisana međunarodna potjernica“, rekao je Knežević.

Pročitajte i ovo: Pritvoren Slobodan Kašćelan navodni vođa 'kavačkog' klana u Crnoj Gori

Široj javnosti je Zvicerovo ime postalo poznato kada je uspio da izbjegne likvidaciju u Ukrajini u maju 2020. godine. Na njega su pucala četvorica egzekutora. Zvicer je bio ranjen, a zbog pokušaja ubistva ukrajinska policija je tokom potjere uhapsila dvojicu državljana Crne Gore Emila Tuzovića i Stefana Đukića i dvojicu državljana Srbije.

Više o ubistvima s mafijaškim potpisom čitajte u "Crnoj knjizi", zajedničkom projektu KRIK-a i Radija Slobodna Evropa. "Crna knjiga" je baza ubistava izvedenih od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija.