U Crnoj Gori uhapšen osumnjičeni za ratne zločine na Kosovu 1999.

Viši sud u Bijelom Polju, Crna Gora

Crnogorska policija je uhapsila državljanina Srbije starog 61 godinu, inicijala M. V., zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su, sprovodeći međunarodnu ciljanu potragu, locirali i lišili slobode lice koje se potražuje od strane NCB Interpol-a UNMIK (Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu) zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva", navedeno je u saopštenju Uprave policije.

M. V. je osumnjičen da je tokom 1999. na teritoriji opštine Peć izvršio krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

On je potraživan radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku.

Određen mu je ekstradicioni pritvor od strane istražnog sudije Višeg suda u Bijelom Polju.

Privremeni pritvor može trajati najviše do izručenja, odnosno najviše 40 dana, saopšteno je iz Višeg suda.

Kako je pojašnjeno, o privremenom pritvori biće obaviještina Republika Kosovo diplomatskim putem, od koje će se zatražiti da podnese molbu za izručenje osumnjičenog.

Ako molba ne bude podnesena u roku od 18 dana od dana pritvaranja, osumnjičeni će biti pušten na slobodu, kaže se u saopštenju Višeg suda u Bijelom Polju.

Ukoliko iz opravdanih razloga Republika Kosovo ne bude mogla da podnese molbu za izručenje pritvorenika, može tražiti odlaganje roka koji ne može biti duži od 30 dana.

iz arhive rse Zmajeviću potvrđeno 14 godina za ratni zločin na Kosovu