Dvije vladajuće partije predložile formiranje manjinske Vlade Crne Gore

Dritan Abazović i Srđa Pavićević na konferenciji za novinare, 17. januara 2022.

Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, koji su na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nastupili u okviru liste „Crno na bijelo“ predložili su formiranje manjinske vlade kao modela za izlazak iz političke krize u kojoj se država nalazi.

Prema njihovom modelu , manjinskoj vladi ne bi bilo mjesta za najjaču partiju opozicije Demokratsku partiju socijalista (DPS) i najjaču članicu vladajuće većine, prosrpski Demokratski front.

Aktuelna Vlada premijera Zdravka Krivokapića praktično od samog formiranja je na meti kritika i opstrukcija koje dolaze iz struktura vladajuće većine, u prvom redu prosrpskog Demokratskog fronta koji je u više navrata bezuspješno tražio izbor nove Vlade i ministara.

Potpredsjednik Vlade i lider URA Dritan Abazović saopštio je na konferenciji za novinare bi svi poslanici u crnogorskom parlamentu trebalo da podrže koncept manjinske vlade. Poručuje da za DPS i DF u njoj nema mjesta, ali „da bi bilo fenomenalno da ih podrže“.

Ako neko ima bolje rješenje nek ga prezentuje, poručio je Abazović

“Nudimo moguće rješenje ali ne namećemo. Nudimo da stvorimo manjinsku vladu da je podrže svi da taj konsenzus te manjinske vlade bude što širi, najmanje od 49 poslanika. Vrijeme je da odblokiramo put ka EU. Ako ne može da se riješi situacija, izbori ostaju kao čisto rješenje ”, saopštio je Abazović na konferenciji za novinare.

On je kazao da bi u slučaju da se obezbijedi podrška većine u parlamentu za taj model, uslijedila inicijativa za provjeru povjerenja sadašnjoj Vladi.

"Ako neko ima bolje rješenje nek ga prezentuje, ako niko nema drugo rješenje, a ne želi da podrži manjinsku vladu, što se naš tiče onda neka aktuelna vlada funkcioniše do 2024. godine", poručio je Abazović.

Predsjednik Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević saopštio da više ne podržavaju koncept ekspertske Vlade koja se , kako je ocijenio, pretvorila u svoju suprotnost. Pavićević ističe da u proteklih 13 mjeseci od kada je izabrana nova Vlada, nije ni približno realizovano ono što je javnost očekivala od nove vlasti.

„Vlada eksperata bila je dobar model kako smiriti strasti. Eksperti su bili namijenjeni kao neko kao tas na vagi i kohezioni faktor koji svojim znanjem i idejama pomaže dvije antagonizovane strane. Nažalost ta ideja se donekle pretvorila u svoju suprotnost. Ni blizu nije realizovala ono što smo iščekivali i tražili. Više nismo imali pravo da to posmatramo nijemi i zatvorenih očiju”, rekao je Pavićević na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo:

Memorandum most do izbora ili manjinske Vlade u Crnoj GoriMemorandum o saradnji dijela vladajućih i manjinskih partija u Crnoj Gori U DPS-u otvoreni za mogućnost pregovora o manjinskoj Vladi

Ideja o manjinskoj vladi prvi put je pomenuta u jesen prošle godine nakon što su prethodno propali pregovori o rekonstrukciji Vlade i platformi koju je ponudio DF, a koja je predviđala izbor novog premijera i ministara.

Potom su vladajuće URA i SNP 15. decembra sa dijelom opozicionih partija nacionalnih manjina u Crnoj Gori potpisale memorandum o saradnji. Saradnju su dogovorile partije koje u crnogorskom parlamentu ukupno imaju 14 poslanika.

Uslijedile su oštre reakcije iz vladajućih Demokratskog fronta (DF) i Demokrata koji su izrazili sumnju da je u pitanju pakt „za smjenu aktuelne Vlade i izdaju izborne volje građana“. Oni su ocijenili da je memorandum praktično uvod u saradnju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), partijom predsjednika države, Mila Đukanovića.

Nije bilo reakcije opozicione DPS koja je inače sa manjinskim nacionalnim partijama, potpisnicima memoranduma, više od dvije decenije bila koalicioni partner dok je DPS bila na vlasti.

Nakon avgustovskih izbora prošle godine, DPS je poslije tri decenije na vlasti, prešla u opoziciju. Većinu su osvojile tri liste koje su predvodili prosrpski Demokratski front, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA.