U Crnoj Gori dvije osobe preminule od COVID 19

Performans sa parima obuće koji predstavljaju preko dvije hiljade preminulih od COVID-a 19 u Crnoj Gori, Podgorica, novembar 2021.

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori su od posljedica infekcije korona virusom preminule dvije osobe dok je registrovano 237 novih slučajeva zaraze, saopštio je u utorak, 21. decembra, Institut za javno zdravlje (IJZ).

Trenutno je aktivno 1.730 COVID slučajeva.

U Crnoj Gori je od početka epidemije, u martu prošle godine, od posljedica COVID-a 19 preminulo 2.380 osoba, a ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 161.364.

Dvije doze vakcine je primilo 43,2 odsto ukupnog stanovništva, dok je trećom imunizovano 67.966 osoba.

Pročitajte i ovo: Dnevna statistika pandemije

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je 21. decembra saopštio da zabrana održavanja novogodišnjih koncerata i proslava na otvorenom ostaje na snazi jer bi u suprotnom rizik od širenja infekcije bio prevelik.

On je na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovane nove mjere protiv širenja virusa, kazao da su u pitanju masovni događaji na kojima bi bilo teško obezbijediti poštovanje mjera fizičke distance i nošenje zaštitnih maski.

Pročitajte i ovo: Ostaje zabrana novogodišnjih koncerata i proslava na trgovima u Crnoj Gori

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović izjavila je da je epidemiološka situacija povoljnija u odnosu na protekli period, zbog čega će od 23 . decembra ove godine do 12. januara naredne, biti ublažene pojedine mjere:

“Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima, proslava i rođendana, uz obavezno posjedovanje COVID potvrde”, istakla je Borovinić Bojović, navodeći da tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti ni ograničenja rada ugostiteljskih objekata.

Ona je pozvala građane i institucije na oprez zbog omikron soja koji je registrovan u Crnoj Gori.

Evropska komisija priznala crnogorski kovid sertifikat

Evropska komisija donijela je 21. decembra odluku kojom se crnogorska digitalna kovid potvrda zvanično priznaje i ona će biti povezana sa sistemom Digitalnog COVID sertifikata EU, što će crnogorskim građanima omogućiti slobodnije putovanje u zemlje Evropske unije.

Pročitajte i ovo: EU priznala COVID potvrde iz Crne Gore

Iz EU su saopštili da će prihvatiti crnogorski COVID sertifikat pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID sertifikat.