Iz većinski albanskih Tuzi pisali SAD o 'ekonomskoj represiji' vlasti CG

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj tokom protesta zbog vladinih dodatnih antikorona mjera u Tuziju, februar 2021.

Opština Tuzi je obavijestila najznačajnije međunarodne partnere, uključujući SAD, o diskriminaciji Vlade Crne Gore prema toj Opštini koja se ogleda u ekonomskom iscrpljivanju, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Razlog diskriminacije je, prema njegovim riječima, to što u Tuzima živi pretežno albansko stanovništvo i što su nosioci vlasti albanske partije u saradnji sa Bošnjačkom strankom.

“Prateći djelovanje većine članova Vlade u prethodnom periodu, a i ovo što smo vidjeli u prethodnih pet-šest mjeseci, definitivno su mjere slične koje je nekad koristio Slobodan Milošević. Samo što je on koristio represiju, a ova Vlada koristi prema Albancima ekonomsko iscrpljivanje, kako ne bi mogli da se razvijaju”, kaže Đeljošaj.

Aktuelnu Vladu premijera Zdravka Krivokapića su početkom decembra izglasale koalicije predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA. Oni su zajedno osvojili većinu na parlamentarnim izborima u avgustu 2020, čime je nakon tri decenije vlasti Demokratska partija socijalista prešla u opoziciju.

Pročitajte i ovo: Da li su Albanci u Crnoj Gori diskriminisani pri zapošljavanju?

Đeljošaj kao primjere diskriminacije Vlade prema Opštini Tuzi navodi to što joj nije isplaćen ni dio od ukupno dva miliona eura, koliko joj pripada iz državnog budžeta za ovu godinu.

“Nijedan cent nije uplaćen Opštini Tuzi, iako je trebalo mjesečno da taj iznos bude oko 166.000 eura”, navodi Đeljošaj i dodaje da, bez obzira što godišnji budžet još nije usvojen, država funkcioniše i mogla je taj novac da uplati kroz privremeno finansiranje.

“To znači da se direktno i namjerno radi na štetu Opštine Tuzi, samo da se urušava njena finansijska stabilnost”, smatra Đeljošaj, i dodaje da su iz Opštine o svemu obavijestili svoje međunarodne partnere zvaničnim dopisom, ali i preko albansko-američkog udruženja iseljenika u SAD.

Bez komentara Vlade

Vlada Crne Gore se nije oglašavala povodom navoda o diskriminaciji prema Opštini Tuzi, a na upit Radija Slobodna Evropa o ovoj temi koji smo uputili Vladi i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, nismo dobili odgovor.

Na poslednjim lokalnim izborima u Opštini Tuzi marta 2019.godine je najviše glasova osvojio Albanski forum, kojeg su činili Albanska Alternativa, Demokratski savez Albanaca i Demokratska unija Albanaca. Oni su formirali lokalnu vlast zajedno sa Bošnjačkom strankom i Demokratskom Crnom Gorom.

Prije nego što su se obratili međunarodnoj zajednici zbog, kako su naveli, diskriminacije Vlade, iz Opštine Tuzi navode da su pokušali da inicijativama i više desetina dopisa sa Vladom uspostave komunikaciju kao bi Opština mogla da funkcioniše.

Povod su bila, kako dodaju, životna pitanja za građane Tuzi, od vrtića i doma zdravlja do planskih dokumenata i budžeta za poljoprivredu, od koje ta opština živi.

“Dobijamo samo ćutanje. Ignorišu naše dopise i ne dobijamo odgovore kako bi se pokušalo da se Opština Tuzi iscrpi u ekonomskom smislu”, smatra Đeljošaj.

“Takođe smo morali da protestujemo zbog diskriminacije pri donošenju zdravstvenih mjera u borbi protiv pandemije”, dodaje predsjednik Opštine Tuzi.

Vaš browser nepodržava HTML5

Crna Gora: Građani spriječili policiju da zatvori lokale

Krajem februara su građani Opštine Tuzi protestovali i blokirali put zbog odluke zdravstvenih vlasti o uvođenju dodatnih epidemioloških mjera, koje su uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Đeljošaj je tada izjavio da su te mjere diskriminatorske jer ne odgovaraju epidemiološkoj slici opštine, te da se uvode kao osveta zbog isticanja albanske zastave povodom dana državnosti Kosova 17. februara. Uprava policije je protiv Đeljošaja i još par lica podnijela krivične prijave zbog, kako su naveli, krivičnog djela pozivanja na otpor.

Pročitajte i ovo: Predsjednik Opštine Tuzi saslušan u tužilaštvu u Podgorici

Đeljošaj je saslušan 4. marta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

U Opštini Tuzi, blizu Podgorice, živi oko 15.6000 stanovnika, pretežno albanske nacionalnosti. Status samostalne opštine koji joj je bio oduzet 1958, vraćen je Tuzima septembra 2018. godine.