Ćirilica u Vukovaru: Policija između psihologije i političkog pritiska

Policajci ispred table sa ćiriličnim natpisom, Vukovar, septembar 2013.

Zašto je dvadesetpetogodišnji policajac skidajući dvojezičnu ploču u Vukovaru kršio zakon umjesto da ga provodi? Kriteriji za prijem u policijsku službu su rigorozni, ali psihološka pomoć onima koji obavljaju ovaj zahtjevni posao nedostatna je, upozoravaju u Sindikatu policajaca. Objašnjenje za policajčev postupak možda ipak treba potražiti negdje drugdje.

Državno odvjetništvo u Vukovaru obrađuje kaznenu prijavu protiv 25-godišnjeg policajca Policijske uprave vukovarsko–srijemske kojeg se tereti za tešku krađu, odnosno da je tijekom obnašanja službe osiguranja ploče s dvojezičnim natpisom, uporabom tjelesne snage skinuo ploču sa zgrade Centra za socijalnu skrb Vukovar i protupravno je prisvojio.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, koji je organizirao prosvjede pred policijom i skidanje dvojezičnih ploča pred mjesec dana razumije postupak mladog policajca, ali ga ne opravdava. Naime, Josić je kazao novinarima kako se zbog njega osjeća tužan jer će najvjerojatnije izgubiti posao u policiji.

"On je dijete poginulog branitelja, emocije su mu proradile i napravio je glupost koju će, nažalost, sada morati platiti“, kazao je Josić novinarima.

Kako to da je mladi policajac kršio zakon, umjesto da ga štiti i provodi? Što se tiče zdravstvenih kriterija, oni se rigorozno prate kod zapošljavanja u policiji - od neurološkog i psihijatrijskog pregleda, nalaza psihologa i testiranja na droge do svih drugih specijalističkih pregleda. Kontrolne se preglede potom obavlja svakih 2 do pet godina – ovisno o zahtjevnosti posla.

Je tu bio problem? Sindikat policajaca Hrvatske upozorio je da se za psihičko zdravlje 26.000 hrvatskih policajaca brine ukupno troje psihologa, i to svo troje u Zagrebu.

„Nema dovoljno ljudi koji bi mogli pružati psihološku pomoć našim službenicima zato što se svugdje štedi, a na žalost mislim da se na tome ne smije štediti, kao što se ne smije štediti niti na sigurnosti“, kaže za naš radio predsjednik tog sindikata Dubravko Jagić.

Međutim, je li posrijedi samo psihologija?

„Situacija u Vukovaru je jako složena i izrazito ispolitizirana – i cijeli ovaj blok koji traži skidanje dvojezičnih ploča i protivi se dvojezičnosti je ispolitiziran, kao što je politička odluka i sa druge strane. Međutim, ono što je tu jasno jest da – kada ste jedanput pristali raditi u policiji, pristali ste poštovati i provoditi zakone Republike Hrvatske onakve kakvi jesu, i to je normalo, Ako radite u policiji, ne možete raditi neke stvari koje su protivne zakonu, čak i ako se s njim ne slažete. Nemate pravo na prigovor savjesti“, pojašnjava u izjavi za naš radio programska voditeljica Centra za mirovne studije i članica Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova Sandra Benčić.

Otkako je u svibnju ove godine HDZ od navodne opasnosti od uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru napravio središnju temu svoje kampanje za lokalne izbore, ova se tema sve više i sve bezobzirnije politizira. Dvadesetpetogodišnji policajac vjerojatno je žrtva te politizacije, u situaciji kada mu je prvi psiholog bio tristo kilometara daleko.

„Nije dobro da se politika miješa u policiju. Ja kažem uvijek da se političari trebaju baviti sa politikom, a policajcima ostaviti da se bave sa svojim poslom – policijskim poslom“, zaključuje čelnik Sindikata policajaca Jagić.

Inače, u Vukovaru je dan protekao mirno, osim što je u srijedu ujutro zaprimljena – kako su pirotehničari kasnije ustanovili – lažna dojava o bombi u Tehničkoj školi Nikola Tesla.

Predsjednik Ivo Josipović u srijedu je ponovio svoj poziv na razgovor sviju oko smirivanja tenzija oko manjinskih pitanja, kojeg su pred mjesec dana odbili svi redom – od Vlade preko srpske manjine do oporbe:

„Dakle, vrijeme je za razgovor ne samo s braniteljima, nego da se cijeli spektar politički i društveno relevantnih organizacija, političara i osoba uključi u raspravu koja bi trebala smiriti ovo stanje. Vidimo – svako malo se nešto sruši, negdje se napravi nešto što nije u duhi dobrih međunacionalnih odnosa“, kazao je Josipović.

Šef oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko zatražio je od Vlade da prestane sa uvođenjem dvojezičnosti što nazvao silovanjem i agresijom na Vukovar. Na dizanje tenzija i na takve stavove reagiralo je Srpsko narodno vijeće.

„Od Vlade, ali i od onih koji se bore za vlast očekujemo da pokažu da su spremni poštivati zakon koji su uostalom sami donosili. Kakva je to zemlja u kojoj ćete donositi zakone koje ćete onda sutra kada budete u opoziciji kršiti i rušiti i pretvarati u bezakonje? Zašto bismo takvima vjerovali da to neće činiti i u slučaju drugih zakona, a ne samo u slučaju ćirilice?“, pita predsjednik Vijeća Milorad Pupovac.