Izborna komisija BiH još jednom traži novac za održavanje izbora

Konferencija za novinare Centralne izborne komisije BiH nakon raspisivanja Opštih izbora, Sarajevo, 4. maj 2022.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) uputila je novi apel Savjetu ministara BiH, da na izdvoji novac za održavanje opštih izbora u oktobru, saopšteno je 2. juna nakon sjednice ove institucije.

"CIK upućuje još jedan apel i poziv Savjetu ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Opštih izbora 2. oktobra ove godine i istu usvoji", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: BiH u potrazi za šest miliona eura za izbore

Upozoravaju da, ukoliko bi se čekalo usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, da bi održavanje izbore bilo ozbiljno ugroženo.

CIK BiH za sprovođenje izbora zahtjeva finansijska sredstva u iznosu od 12,5 miliona KM (oko 6,28 miliona evra).

CIK je već upozoravao da je 2. jun, krajnji rok za izdvajanje novca za izbore, te da će u suprotnom njihovo održavanje biti najozbiljnije ugroženo.

Pročitajte i ovo: Izborna komisija BiH kaže da u nacrtu budžeta nema dovoljno novca za izbore

Tada su napomenuli i da u Nacrtu državnog budžeta za 2022. godinu nije predviđeno dovoljno novca za održavanje opštih izbora.

CIK je zatražio 15,65 miliona maraka (oko osam miliona eura), a u nacrtu budžeta za 2022. godinu koji je upućen Savjetu ministara BiH, tvrde iz Komisije, namijenjeno je 13 miliona maraka (oko 6,65 miliona eura).

CIK BiH je i prije od Savjeta ministara BiH tražio da donese odluku o odobravanju novca za provođenje izbora iz akumuliranih sredstava iz prethodnih godina.

Pročitajte i ovo: Ambasada SAD 'razočarana' jer HDZ BiH blokira finansiranje izbora

Tu odluku su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH – ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova) i Josip Grubeša (ministar pravde) – odbili uz obrazloženje da bi bila nezakonita.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine saopštilo je ranije da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine 23. maja dostavljen generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH u proceduru usvajanja.

Pročitajte i ovo: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio razmatranje budžeta za 2022. godinu 6. juna

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Savjet ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamenta.

Ambasadori Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije te Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju u BiH uručili su 25. maja "hitan demarš" Savjetu ministara BiH u kojem su naglasili da se "izbori moraju adekvatno finansirati".

Na opštim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslanike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, kao i u deset kantona u Federaciji BiH.