Dva carinika među optuženima za šverc nekoliko tona duhana u BiH

Ilustrativna fotografija

Protiv četiri osobe, među kojima su i dva carinska službenika Bosne i
Hercegovine podignuta je optužnica zbog više krivičnih djela, povezanih sa
krijumčarenjem akciznih proizvoda u BiH, saopšteno je u ponedjeljak, 5. jula iz Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu navode da su optuženi Zoran Jovanović, nastanjen u Šamcu, na sjeveru BiH i Mile Ilić, koji živi u Bijeljini, na sjeveroistoku BiH. Optuženi su i carnici u Šamcu, Ahmed Beširević i Špire Subotić.

U saopštenju Tužilaštva se ističe kako su Ilić i Jovanović kao „dio organizovane mreže preprodavača i posrednika vršili krijumčarenje velikih količina duvanskih prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja Republike Srbije u BiH“.

Pročitajte i ovo: U BiH 13 uhapšenih zbog međunarodnog šverca cigaretama

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi Jovanović, „prevozio robu, te angažovao vozače, kao i organizovao carinske službenike Carinske ispostave Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda“.

U Tužilaštvu dodaju da su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od većem od 600.000 maraka (više od 300 hiljada evra).

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. U Tužilaštvu ističu kako će navode optužbe dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza.