Šef CIA-e: Kina uznemirena zbog Ukrajine, ali odlučna oko Tajvana

Vežbe u luci u Tajvanu

Čini se da je Kina uznemirena zbog teškoća sa kojima se Rusija suočila od svoje invazije na Ukrajinu, ali ne treba potcenjivati odlučnost kineskog lidera Si Đinpinga u pogledu Tajvana, rekao je u utorak direktor CIA-e Vilijam Berns (William Burns) pojavio na godišnjem saslušanju Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma o pretnjama širom sveta.

Upitan da li misli da bi moglo biti prostora za „produktivniji“ razgovor SAD sa Kinom o Tajvanu, s obzirom na ekonomsku štetu koju je Rusija pretrpela nakon invazije na Ukrajinu – rekao je da nije.

„Samo bih rekao analitički, ne bih potcenio predsednika Sija i odlučnost kineskog rukovodstva u vezi sa Tajvanom“, kazao je Berns.

„Mislim da su bili iznenađeni i donekle uznemireni onim što su videli u Ukrajini u poslednjih 12 dana, sve od snage zapadne reakcije do načina na koji su Ukrajinci žestoko pružali otpor,” dodao je Berns.

Pročitajte i ovo: Šefovi obaveštajnih službi SAD: Putin će intenzivirati napade uprkos neuspesima

On je kazao da veruje da je bilo „uticaja na kinesku računicu u vezi sa Tajvanom i na šta ćemo očigledno nastaviti da obraćamo pažnju“, ali nije precizirao.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je posebnu uzbunu u Tajvanu koji sam upravlja svojim poslovima, a za koji Kina tvrdi da je deo njene teritorije i obećala da će ga povratiti silom ako bude potrebno. Ostrvo, kome je Vašington po zakonu obavezan da obezbedi sredstva za odbranu, povećalo je nivo pripravnosti, zabrintuto da bi Kina mogla da iskoristi činjenicu da je pažnja Zapada sada usmerena na Ukrajinu.

Berns je rekao da veruje da Kina nije predvidela poteškoće na koje će Rusi naići i da je takođe uznemirena zbog „štetne reputacije“zbog bliske saradnje Pekinga sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ekonomskih posledica invazije na Ukrajinu.

„Mislim da su pomalo uznemireni u vezi sa uticajem na globalnu ekonomiju. I treće, mislim da su pomalo uznemireni načinom na koji je Vladimir Putin mnogo zbližio Evropljane i Amerikance“, rekao je on.

Pročitajte i ovo: Prekretnica u odnosima Rusije i Kine

Skot Berijer (Scott Berrier), direktor Odbrambene obaveštajne agencije, rekao je na saslušanju da su Tajvan i Ukrajina „dve potpuno različite stvari“, upitan da li bi Kina mogla biti ohrabrena akcijama Rusije da pokuša da povrati ovo ostrvo.

„Takođe verujem da naš mehanizan odvraćanja na Pacifiku postavlja veoma različitu perspektivu na sve ovo. Znamo da (Kina) veoma, veoma pažljivo posmatra šta se dešava i kako se ovo odigrava“, rekao je on.