Sud u Hrvatskoj razmatrat će slučaj protjerivanja zatočenih čečenskih izbjeglica

Policajac na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske, juni 2013.

Sud u Hrvatskoj počet će 21. novembra sa razmatranjem prvih predmeta o protjerivanju čečenskih izbjeglica koje su stigle u tu zemlju, prenosi Kavkaz.Realii, servis Radija Slobodna Evropa na ruskom jeziku.

Hrvatska policija (MUP) i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) još nisu komentirali ove navode.

"Osumnjičeni su za umiješanost u islamističke ekstremističke pokrete", izvijestio je Kavkaz.Realii citirajući nevladinu udrugu Skupština Čečena Europe.

Prema istom izvoru, tvrdi se kako su "uhićenici zabrinuti zbog moguće nepravedne sudske odluke. Kako kažu, prilikom prelaska granice detaljno su (hrvatska policija, op. RSE) proučavali sadržaj pametnih telefona, možda je pretplata na neke islamske skupine pobudila sumnju među snagama sigurnosti", citira portal izjavu predstavnika Skupština Čečena Europe Ise Dadueva.

On je dodao da se čečenski migranti, kojih ima pedesetak, "žale na pristran stav zaposlenika zatvora za migracije, kao i na nedostatak medicinske skrbi".

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter potvrdila je za RSE da je kontaktirala hrvatski MUP i o tome izvijestila urednika portal Kavkaz.Realii Andreja Koshika.

"Izvijestili smo ga da smo otvorili predmet i da ćemo slučaj moći komentirati u kasnijoj fazi ili kada predmet bude dovršen", kazala je za RSE glasnogovornica Pučke pravobraniteljice Ana Tretinjak.

Pročitajte i ovo: Čečenski izvori tvrde da su poboljšani uslovi za pritvorene Čečene u Hrvatskoj

Ni zagrebačka nevladina udruga Centar za mirovne studije (CMS) , koja se uključila u ovaj slučaj nakon upita RSE, nema povratni odgovor hrvatskog MUP-a.

"CMS je prošloga tjedna poslao upit nadležnim institucijama, odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova, no njihov je odgovor na pitanja izostao. Zbog toga smo poslale podsjetnik i zahtjev da žurno dostave informacije o postupanjima prema navedenoj grupi unutar detencijskog centra. Također smatramo iznimno važnim da je Pučka pravobraniteljica poduzela korake u zaštiti prava i otvorila slučaj", stoji u odgovoru CMS-a na upit RSE.

Također, Nezavisni mehanizam za nadzor postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite nije odgovorio na upit RSE je li na sastanku njihovog Koordinacijskog odbora u petak 11. studenog bilo riječi i o ovom slučaju.

Pročitajte i ovo: Hrvatska policija ne komentira vijest o 50 Čečena u deportacijskom kampu

Vijest da se u detencijskom pritvoru u Hrvatskoj zbog ilegalnog prelaska granice nalazi više desetaka Čečena objavio je 7. studenog portal Kavkaz.Realii, navodeći izjavu predstavnika Skupštine Čečena Europe kako im se "ne dopušta kontakt s obitelji i odvjetnicima, da policija koristi i silu, i da se na njih vrši pritisak da se odreknu zahtjeva za traženjem azila".

Dva dana kasnije, isti portal navodi izjavu Skupštine Čečena Europe da su poboljšani uvjeti boravka Čečena koji se nalaze u Hrvatskoj u detenciji.

Portal Kavkaz.Realii ranije je naveo kako su od početka rata u Ukrajini sve učestaliji slučajevi odbijanja ili deportacije Čečena iz europskih država, gdje se posebno naglašava diskriminacija na etničkoj i vjerskoj osnovi rumunjske službe za migracije.

Grupa aktivista za ljudska prava iz Rusije, Ukrajine, postsovjetskih i europskih zemalja uputila je apel Interpolu s pozivom da odustane od politike koja promiče politički motivirani progon građana Rusije i drugih zemalja, navodi isti izvor.