Prije Lenjina: Spomenici carske Rusije

Povijesne fotografije prikazuju kraljevske ruske statue koje su poslane na "smetlište istorije" nakon boljševičke revolucije 1917. godine.

Ovaj visoki spomenik caru Aleksandru II nalazio se u jugoistočnom uglu moskovskog Kremlja. Aleksandar II je bio najpoznatiji po emancipaciji kmetova 1861. Ubio ga je bombom radikalni ljevičar 1881. godine.

Bočni pogled na kremaljski spomenik, 1898

Radovi na rušenju carskog spomen-obilježja cara su 1918. godine, sa novim ruskim revolucionarnim socijalističkim vođom Vladimirom Lenjinom, koji je navodno tražio da se na to mjesto postavi kip pisca Lava Tolstoja.

Ovaj spomenik Aleksandru II 1889. godine podignut je u centru Samare. Figure oko podnožja statue Samare označavale su emancipaciju kmetova i nekoliko drugih događaja iz doba Aleksandrove vladavine.

Rijetka fotografija memorijala u Samari

Nakon boljševičke revolucije bronzani car je srušen i ukrašeni elementi odneseni sa postolja. Kip Lenjinu sada stoji na mjestu gdje je bio carev, na vrhu istog stuba. Šta se desilo sa carskim kipom nije poznato.

Ovaj spomenik caru Aleksandru III nekoć je stajao blizu istočnog kraja Nevske avenije (Nevskog prospekta), najveće i najvažnije ulice u Sankt Peterburgu, gdje sada stoji spomenik Drugog svjetskog rata.

Spomeniku cara na konju izrugivali su se tokom njegovog kratkog vijeka na kraju glavne ulice tadašnje ruske prijestonice. Jedan mještanin Sankt Peterburga prozvao ga je „nilskim konjem“.

Otkrivanje spomenika u Sankt Peterburgu

Kip je u početku nakon boljševičke revolucije bio pokriven, ali kasnije se pojavio u ogromnom kavezu za vrijeme skupa na kojem je obilježena godišnjica komunističkog preuzimanja Rusije. Danas spomen obilježje stoji na diskretnom mjestu izvan Mermerne palate u Sankt Peterburgu.

Ovaj spomenik caru Aleksandru III ispred prvobitnog zdanja moskovske katedrale Hrista Spasitelja prvi put je predstavljen javnosti 1912. godine.

Brončanom spomen obilježju skinuta je glava, a zatim je demontiran 1918. Katedralu u pozadini također su kasnije uništile ateističke sovjetske vlasti, ali je obnovljena 1990-ih.

Pogled na moskovski spomenik preko rijeke Moskve

Promatrač koji je gledao uništavanje spomenika kasnije je napisao: "... Besmisleno ga je bilo rušiti. Istorija Rusije se ne može ovako izbrisati i ne može se podići entuzijazam za današnjicu (pod Lenjinovim komunističkim revolucionarima)."

Statua od livenog gvožđa u čast cara Aleksandra II također je otkrivena u zapadnom sibirskom gradu Jekaterinburgu 1906. godine.

Izvanredne fotografije iz lokalnog muzeja pokazuju da je na postolju postavljen Kip slobode nedugo nakon rušenja carskog spomenika početkom 1917. godine.

Pogled sprijeda na spomenik u Jekaterinburgu

Nakon što su Lenjinovi boljševici preuzeli vlast u Rusiji, poprsje Karla Marxa postavljeno je na pijedestal. To je ubrzo zamijenio goli "oslobođeni radnik", koji je potom zamijenjen spomenikom Staljinu.

Danas na trgu stoji veliki spomenik Lenjinu.