Uoči butmirskog "gutanja gorkih pilula"

Pripreme bh. političara za razgovore sa zvaničnicima Amerike i Evrope, zakazane za petak u Butmiru kod Sarajeva, uveliko traju. U Republici Srpskoj su održane konsultacije predsjednika tog bh. entiteta Rajka Kuzmanovića sa tamošnjim parlamentarnim stranakama, a u Mostaru su se sastale stranke sa hrvatskim predznakom. Kako saznjemo, lideri partija koje okupljaju bošnjački korpus, Haris Silajdžić i Sulejman Tihić, neće razgovarati kako bi dogovorili zajednički stav.

Dva dana uoči sastanka političkih lidera u BiH sa predstavnicima američke administracije i Evropske unije, politička atmosfera u BiH se zahuktava. I ovaj put na sceni je grupisanje partija na nacionalnoj osnovi, čiji je cilj donošenje zajedničke platforme koja će biti predočena u petak u Butmiru.

Neće se desiti ništa


U Republici Srpskoj održane su konsultacije predsjednika tog bh. entiteta sa tamošnjim parlamentarnim strankama. Zajednički interes - očuvanje RS u postojećem okviru Dejtonskog sporazuma - je osnova za što će se zalagati. Uprkos tome, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže kako u predstojećim razgovorima neće biti donesena nikakva odluka o ustavnim promjenama:

„Apsolutno ne treba niko u RS da ima bojazan za tu stvar. A šta će se desiti u Butmiru? Neće se desiti ništa. Ako se bude nešto desilo, desiće se na dobrobit RS - nikako na njenu štetu.“

Iako pozvan, predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić neće prisustvovati sastanku u Butmiru. Kao razlog navodi to što u RS vlast nije ni pokušala da postigne konsenzus s ostalim predstavnicima političkih partija u tom bh. entitetu o pitanjima koja će biti na dnevnom redu:

„Na kraju-krajeva, čini mi se da je ambasador Ingliš 2. oktobra poslijepodne u Sarajevu na press konferenciji otprilike rekao: ’Svi će morati da progutaju po jednu gorku pilulu.’ E, ja neću gutati tu gorku pilulu. Ima u nas zadužen za gorke pilule - predsjednik SNSD-a. Nek pojede za sve nas.“

Nisu samo stranke u RS održale konsultacije uoči butmirskih razgovora. Učinile su to i političke partije sa hrvatskim predznakom u Mostaru. Kreševska deklaracija, koju su te stranke potpisale prije dvije godine ičija je osnova napuštanje postojećeg dvoentitetskog uređenja BiH, te decentralizovana država sa državnim, srednjim i lokalnim nivoom vlasti, biće polazni dokument predstavnika stranaka iz reda hrvatskog naroda koje su pozvane na razgovore. Govori član Predsjedništva HDZ 1990 Damir Ljubić:

„Načela iz Kreševske deklaracije, a to su znači potpuna ravnopravnost, konstitutivnost i suverenost sva tri naroda, odnosno i hrvatskog naroda, što je na kraju-krajeva i službeni stav Zagreba.“

Bošnjačke stranke traže ukidanje entitetskog glasanja


Za razliku od stranaka u RS i dijelu Federacije BiH, lideri partija koje okupljaju uglavnom bošnjački korpus, Haris Silajdžić i Sulejman Tihić, kako saznajemo, neće se sastajati kako bi dogovorili zajednički stav. Stranka za BiH, ako je suditi po dosadašnjim informacijama, nastupaće samostalno, a zalagaće se za ukidanje entitetskog glasanja u državnom Parlamentu. Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić:

„Mi očekujemo da se kroz sadržaj ustavnih promjena eliminira entitetsko glasanje kao glavna smetnja i blokada za ovu pretpostavku, dakle za funkcioniranje BiH.“

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji se do sada sastao jedino sa Harisom Silajdžićem, prvi je bosanskohercegovački političar koji je javno rekao kako je imao uvid u dokument kojeg će predstavnici američke administracije i Evropske unije predstaviti na sastanku u petak, 9.oktobra. Za SDP je, kaže Lagumdžija, taj dokument neprihvatljiv:

„Nas interesuje samo papir koji će biti na tragu Bajdenovog govora u Parlamentu BiH - da dobijemo funkcionalnu državu BiH. Ako treba napraviti papir koji treba da smiri vladajuću petorku, ili da Dodika ustvari nahrani još jednim ustupkom, onda džaba dolaze i Amerika i Evropa.“

Inače, sastanak političkih lidera, za koji mnogi misle da će biti istorijski nakon Dejtona, počinje u petak, 9. oktobra. Politički lideri u vojnoj bazi EUFOR-a moraju biti u četvrtak navečer, a prema nekim predviđanjima, razgovori mogu trajati cijeli vikend.