Internet glasine o 'zavjeri' oko insekata u hrani uzbunile Bugarsku

Tiziana di Costanzo, suosnivačica firme Horizon Insects, u svojoj londonskoj kuhinji drži krišku pizze napravljenu od praha mljevenih cvrčaka.

Piše: Georgi A. Angelov

On je marginalni političar i infulenser na društvenim mrežama u Bugarskoj koji tvrdi da je u krstaškom pohodu za spas nacije. Georgi Georgijev Goti (Georgiev Gotti) nedavno je na Fejsbuku (Facebook) objavio kako Evropska komisija njegovim sugrađanima želi "izazvati kancer". Kako?

Birokrate Evropske unije (EU) će proizvođačima hrane dopustiti da na listu namirnica dodaju insekte u prahu, čija će kombinacija, prema Gotiju, biti kancerogena.

Iako nauka ne podržava njegovu lažnu tvrdnju, post na Fejsbuku je postao viralan, podijeljen je više od 1.000 puta izazvavši stotine reakcija, od kojih su mnoge burne, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Kako su se dezinformacije širile, glasine su mutirale, a neki korisnici društvenih mreža dodavali su druge komentare o opakim namjerama EU koja nastoji da prisili ljude da konzumiraju insekte. Tvrdili su da će se insekti u prahu dodavati mnogim namirnicama, uključujući hljeb, ali sve će to biti obavijeno velom tajne, bez potrebe za označavanjem.

Iako je teško dokazati da su glasine dio orkestrirane kampanje Kremlja, postovi na društvenim mrežama o toj temi povećani su nakon što je jedna od najmoćnijih medijskih osoba u Rusiji, Dmitrij Kiseljov, to spomenuo u svojoj popularnoj emisiji na državnoj televiziji krajem januara. Rusija redovno širi dezinformacije Evropom, s ciljem sijanja nepovjerenja i sumnje u institucije EU.

Milena Jakimova, profesorica sociologije na Univerzitetu u Sofiji koja također prati ruske propagandne napore u Bugarskoj, rekla je da ova posljednja kampanja dezinformisanja djelomično ima za cilj da "pokaže da nam je Evropa strana".

Tiziana di Constanzo drži šolju osušenih cvrčaka koje treba samljeti i dodati u tijesto za pizzu.

Čini se da trenutnu kampanju uglavnom vode pojedinci i organizacije koji su u najmanju ruku naklonjeni Rusiji. Bugarska je svjedočila sličnim kampanjama. Ova balkanska zemlja pretrpjela je najveći broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u EU, dijelom zbog niske stope vakcinacije jer su medicinske dezinformacije mnoge pretvorile u skeptike.

Nedavno su društveni mediji bili preplavljeni lažnim tvrdnjama o skoroj vojnoj mobilizaciji koja će se završiti slanjem bugarskih muškaraca u Ukrajinu da se bore protiv ruskih trupa koje napadaju.

Glasine o insektima imaju mrvicu istine. Evropska komisija, najviše izvršno tijelo EU, nedavno je odobrila veći broj insekata kao takozvanu novu hranu nakon što je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dala svoj pečat odobrenja.

Kukci su dio svakodnevne prehrane otprilike jedne četvrtine svijeta. Smatra se da bi konzumiranje više kukaca, a manje mesa i peradi moglo biti dobro ne samo za ljudsko zdravlje, već i za okoliš. Istraživanja Organizacije UN za hranu i poljoprivredu pokazuju da cvrčcima treba šest puta manje hrane nego stoci da bi proizveli istu količinu proteina.

U oktobru 2014. EFSA je objavila da je njeno istraživanje pokazalo da muhe, cvrčci i svilene bube mogu biti sigurne, hranjive i ekološki prihvatljivije alternative piletini, govedini ili svinjetini. Analiza EFSA-e kaže da bi uzgoj insekata mogao dovesti do nižih emisija gasova sa efektom staklene bašte i amonijaka od uzgoja goveda ili svinja i veće efikasnosti u pretvaranju hrane u proteine.

Evropska komisija je u maju 2021. objavila da je prvi insekt – veliki brašnar, oblik larve crva brašnara - odobren kao takozvana nova hrana u EU. Do avgusta 2022., Evropska komisija je saopštila da su ukupno tri insekata: veliki crvi brašnari, kućni cvrčci i skakavci selice, odobreni kao nova hrana u EU.

Posuda sa velikim crvima brašnarima kao ponuda iz kamiona s hranom na festivalu u Antverpenu u Belgiji.

U januaru ove godine Evropska komisija je kao novu hranu odobrila i crvokolike larve velikog brašnara, vrstu sjajne crne bube, i kućne cvrčke - ovaj put u obliku praha.

U oba slučaja, odobrenje Evropske komisije odnosi se na određene artikle koje proizvode dvije kompanije. Navedeno je u kojim vrstama prehrambenih proizvoda se mogu koristiti - uključujući hljeb - i da te stavke moraju biti označene na etiketi.

Vaš browser nepodržava HTML5

Insekti uskoro kao 'nova hrana' u Evropi

Nakon najnovijih odluka Evropske komisije o kukcima početkom godine, društveni mediji u Bugarskoj bili su preplavljeni objavama, uključujući i postovima buntovnika Gotija, u kojima se spominju skakavci, koji se zapravo ne spominju u odluci EU. Bugarski servis RSE otkrio je da su podaci Googlea u Bugarskoj pokazali da su pretraživanja o skakavcima i cvrčcima također porasla otprilike u isto vrijeme, dostigavši vrhunac 30. januara.

U druge postove također su se uvukle lažne tvrdnje da bi hitini - oklopi cvrčaka i drugih insekata - mogli uzrokovati rak kod ljudi.

Bugarski servis RSE utvrdio je da je jedna od prvih objava na Fejsbuku, od 26. januara, koja je proširila tvrdnje o otrovu i dobila na snazi, došla s Fejsbuk naloga osobe identifikovane kao Nadia Ivanova.

Provjera njene Fejsbuk stranice otkriva više postova koji hvale ruskog predsjednika Vladimira Putina i nekoliko u kojima se spominje Nikolaj Malinov, bivši bugarski zastupnik i šef proruske lobi grupe u Bugarskoj. Malinov je 2019. otputovao u Moskvu kako bi lično primio nagradu od Putina. Sada mu se sudi u Bugarskoj pod optužbom da je špijunirao za Rusiju.

Objavu Ivanove na Fejsbuku od 26. januara brzo su prenijeli drugi korisnici Fejsbuka, uključujući osobu identifikovanu kao Liza Miler (Lisa Miller), koja ju je objavila na stranici 'Varna bez cenzure', bugarske mreže koja, između ostalog, optužuje glavne medije za antirusku pristranost.

Zaposleni sortiraju cvrčke po veličini na farmi cvrčaka Smile u provinciji Ratčaburi, jugozapadno od Bangkoka, Tajland.

Čini se da je profil Milerove lažan, fotografije su preuzete iz banke fotografija, pokazala je provjera Bugarskog servisa RSE. Nalog često dijeli mnoge teorije zavjere i lažne vijesti.

Tema je dodatno dobila na snazi u Bugarskoj i drugdje, nakon što je Kiseljov, vatreni pro-Putinov televizijski voditelj, iznio svoja razmišljanja na ruskom programu Prvog kanala 29. januara.

"Kulturna transformacija u Evropi traje već dugo i svakako ima domaću dimenziju", započeo je Kiseljov. Nastavio je s pričom poznatom u Rusiji da se od ljudi u Evropi traži da manje peru veš, koriste manje kućanskih aparata, ograniče temperature grijanja u svojim sobama, prije nego što je dodao: "A sada im se savjetuje i da jedu insekte."

"Oni Evropljane nagovaraju da se rjeđe kupaju i jedu kukce", zaključuje Kiseljov, kojeg često opisuju kao jednog od glavnih propagandista Kremlja.

Kiseljov nije bio sam u zlokobnom spinovanju odluke EU. U Francuskoj je desničarski političar Loran Djuplom (Laurent Duplomb) također optužio EU birokrate za podle namjere.

Iako je teško dokazati da su glasine dio orkestrirane kampanje Kremlja, postovi na društvenim mrežama o toj temi porasli su nakon što je jedna od najmoćnijih medijskih osoba u Rusiji, Dmitrij Kiseljov, to spomenuo u svojoj popularnoj emisiji na državnoj televiziji krajem januara.

"Ne možemo dopustiti Francuzima da jedu insekte bez njihovog znanja", napisao je na Twitteru.

Transkript Kiseljovljeve emisije od 29. januara brzo se proširio društvenim medijima u Bugarskoj, a podijelili su ga Ivanova, Miler i Goti.

Profesorica sociologije Jakimova, koja je također istraživačica u sofijskoj Fondaciji za humanitarna i društvena istraživanja, projektu koji prati rusku propagandu u Bugarskoj, rekla je da su "vijesti" o kukcima za ljudsku prehranu preplavile informacijski prostor u Bugarskoj posljednjih sedmica.

Jakimova kaže da je cilj dezinformacija posijati pukotine unutar EU.

"Ovo je napad na evropsku solidarnost i iskorištavanje dugogodišnjih strahova Zapada od insekata", rekla je.