Bugarske stranke složne oko deklaracije za Sjevernu Makedoniju

Predsjednik Komisije za vanjsku politiku i lider GERB-a Bojko Borisov, novembar 2023.

Spoljnopolitička komisija Narodne skupštine Bugarske usvojila je 26. septembra deklaraciju o odnosima sa Sjevernom Makedonijom, koju je predložila krajnje desničarska partija "Preporod", javlja državna novinska agencija BTA.

Partije zastupljene u parlamentu postigle su konsenzus i ujedinile se oko teksta deklaracije, koju je Komisija jednoglasno usvojila uz manje izmjene.

Predsjednik Komisije za vanjsku politiku i lider GERB-a Bojko Borisov najavio je da će deklaraciju usvojiti Narodna skupština Bugarske na plenarnoj sjednici u toku dana (26. septembra).

"Najvažnije što dajemo kao signal je da su bugarski političari, bugarska država, sve strane jedinstvene kada je u pitanju dobrosusjedstvo između dvije zemlje i svako ko ga krši treba da snosi odgovornost", rekao je Borisov.

Povod za vanredni sastanak i usvajanje deklaracije, kako se navodi, "je niz antibugarskih izjava vodećih političara u Republici Severnoj Makedoniji, koje imaju za cilj da miniraju bilateralne odnose i predstave Bugarsku u lošem svjetlu pred evropskim partnerima". Kao razlog navodi se i "odbijanje Republike Sjeverne Makedonije da ispuni uslove predviđene pregovaračkim okvirom, što bi zemlji omogućilo da započne pravi proces pregovora za evropske integracije".

Pročitajte i ovo: Ambasadorka SAD u Skoplju: Nema novih pregovora o Prespanskom sprazumu ni s Bugarskom za EU

Odnosi između dvije susjedne zemlje su se pogoršali, nakon nedavne posjete makedonske predsjednice Gordane Siljanovske-Davkove Sofiji, zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim slikana je bez makedonske zastave, već samo pored zastave EU i Bugarska.

Predsjednica Siljanovska-Davkova je u nedavnom televizijskom nastupu rekla kako bi, da je otišla kada je primjetila da nema makedonske zastave, izazvala skandal i odlučila je da to ne napravi.

Makedonske vlasti najavile su protestnu notu i bugarskom ambasadoru u Skoplju Željazku Radukovu, ali je on odbio da je primi.

Komentari premijera Hristijana Mickoskog i ministra saobraćaja i komunikacija Aleksandra Nikolovskog koji aludiraju na "necivilizovano ponašanje Bugarske i pokazivanje mišića" naljutili su bugarske političare iz vlade i opozicije i izazvali oštre reakcije u bugarskoj javnosti.