I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

Gjorge Ivanov i Rumen Radev, Skoplje

Evropska perspektiva Makedonije zavisi od toga kako će tretirati zajedničku prošlost sa Bugarskom. Sofija je protiv rešenja spora o imenu koje bi sadržalo geografsku odrednicu i koje bi bilo na štetu Bugarske, izjavio je predsednik ove zemlje Rumen Radev na pres-konferenciji u Skoplju nakon susreta sa svojim makedonskim kolegom Gjorgom Ivanovim.

Radev je poručio da je važno da ekspertske komisije Bugarske i Makedonije procene da li postoje sporna pitanja između dve zemlje i kako da ona budu rešena.

"Mi imamo zajedničku prošlost i od samog tretiranja te prošlosti zavisi evropska perspektiva Makedonije", istakao je Radev.

Bugarski predsednik je rekao da su obe zemlje, koje imaju zajedničku prošlost, pokazale da mogu rešavati probleme da bi imale zajedničku budućnost, postizanjem dogovora o dobrosusedstvu.

U vezi spora o imenu, istakao je da se rešenje treba naći u direktnim i poštenim pregovorima, koji utiču i na Bugarsku.

"Mi smo jasno iskazali našu poziciju. Naše opredeljenje je da novo ime, koje bi se dobilo u pregovorima, ne sadrži geografsku odrednicu koja obuhvata deo teritorije Bugarske. Verujem da će se naći razumno rešenje koje će zadovoljiti sve strane", poručio je Rumen Radev.

Gjorge Ivanov je rekao da je informisao Radeva o pregovorima u okvirima Ujedinjenih nacija. Stav Makedonije je, kako je dodao, da se rešenje mora temeljiti na povelji UN-a, rezolucijama Saveta bezbednosti, Privremenom sporazumu sa Grčkom i presudi Međunarodnog suda.

"Ostajemo posvećeni da nađemo rešenje, ali to rešenje ne sme biti na štetu trećih država, te da uvlačimo i treće zemlje u ovaj bilateralni problem koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom", kazao je Ivanov.

Radev je naglasio da je Bugarska najsnažniji advokat o perspektivi Makedonije u EU i NATO-u, ali da zemlja ima još mnogo toga da uradi u različitim sferama.

Ivanov je dodao da su realne mogućnosti da Makedonija za vreme bugarskog predsedavanja Unijom otvori pregovore za članstvo u evropskoj porodici i da dobije poziv za članstvo u NATO-u na narednom samitu u julu.