'Isti snovi kao i naši': Volonteri pomažu Bugarima sa invaliditetom da se popnu na planine

Volonteri pomažu Mileni Velkovskoj, 43, koja ima cerebralnu paralizu, da se popne na planinu Rilu u zapadnoj Bugarskoj 23. marta.

Trio je bio dio ekspedicije koju je organizovala Ela I Ti (Dođi i ti) fondacija kako bi omogućila da pet osoba sa teškim invaliditetom uz pomoć 50 volontera stignu do jednog od jezera poznatog planinskog lanca.

Gergana Doychinova osnovala je fondaciju Ela I Ti 2017. godine kako bi pomogla Bugarima sa invaliditetom da iskuse divnu prirodu. Oni sa invaliditetom "imaju iste snove kao i mi", rekla je ona za RSE. Organizovanje izleta sa volonterima omogućava ljudima koji pate od iscrpljujućih bolesti da "iskuse atmosferu planina" na način na koji ne mogu sami, rekla je ona.

Volonteri vuku Aleksandru Aleksandrovu, koja ima cerebralnu paralizu, u sankama uz planinu Rila.
Doychinova je rekla da je zimski uspon na Rilu bio posebno izazovan jer su imali samo troje sanki i petoro osoba sa invaliditetom koje su se nadale usponu. "Neki od dobrovoljaca morali su dva puta ići na planinu, vukući sanke."

Volonteri se penju na Rilu 23. marta.

Fondacija EIla I Ti oslanja se na donacije i podršku sponzora za penjačku opremu i specijalne sprave kao što su sanke koje se koriste za prevoz ljudi.

Grupa volontera vuče osobu sa invaliditetom na planinu.

Neki od dobrovoljaca koji su učestvovali u ekspediciji 23. marta doputovali su iz Varne, na krajnjem istoku Bugarske, da bi učestvovali. Najmlađi volonter imao je samo sedam godina.

 

Velkovsku po planinskoj visoravni vuku volonteri.

Velkovska je rekla za AFP tokom ekspedicije na Rilu da "prvi put mogu vidjeti snijeg izbliza, a ne samo kroz prozor".

 

Volonteri vuku sanke do Rile 23. marta.

Aleksandrova, još jedna korisnica ekspedicije na proljetni dan, rekla je: "Sve što mogu da kažem je da je ovo nevjerovatno. Riječi trenutno nisu dovoljne."

Volonteri prave pauzu od vuče Lybomira Elenkova, koji ima cerebralnu paralizu, na planinu Rila.

Doychinova i njen tim sada rade na organizovanju ljetnjih izleta koji će uključivati pješačenje na Vitošu, kultnu planinu koja se uzdiže iznad glavnog grada Bugarske, Sofije.

Volonteri su 23. marta pomogli osobama sa teškim invaliditetom da stignu do alpskih visina planine Rila u zapadnoj Bugarskoj. Uspon je organizirala fondacija Ela I Ti (Dođi i ti).