Bugarske vlasti: ‘Ljudska greška’ verovatni uzrok autobuske nesreće

Mesto nesreće kod bugarskog sela Bosnek

Bugarski zvaničnici saopštili su u četvrtak, 25. novembra, da je „ljudska greška“ na „opasnoj deonici“ autoputa najverovatniji uzrok autobuske nesreće koja se ove nedelje dogodila u zapadnoj Bugarskoj, a u kojoj su poginule najmanje 44 osobe iz Severne Makedonije, a među njima je mnogo dece.

Saopštenje je usledilo pošto su vlasti revidirale potvrđeni broj mrtvih na 44.

Nadležni su saopštili da i dalje tragaju za drugim putnikom koji je možda prešao na benzinskoj pumpi pre nesreće u jedan od tri druga autobusa u koloni.

Pročitajte i ovo: Identifikacija žrtava tragedije u autobusu u Bugarskoj

Zamenik glavnog tužioca i šef bugarske nacionalne istražne službe Borislav Sarafov saopštio je u Sofiji da su istražitelji isključili teroristički akt i utvrdili da nije bilo eksplozije.

Rekao je da, kako se istraga nastavlja, „vodeća verzija [događaja] je ljudska greška“.

Sarafov je rekao da je zaštitna ograda na tom delu autoputa Struma “opasna i da predstavlja jedan od glavnih uzroka nesreća“.

Glavni istražitelj Marijan Marinov rekao je da dokazi sugerišu da je vozač autobusa pokušao da zakoči pre nego što je udario u zaštitnu ogradu i napomenuo je da je u to vreme padala kiša.

Autobus je bio jedan od četiri koja su zajedno putovala od Istanbula do Skoplja u Severnoj Makedoniji.

Najmanje 12 žrtava su deca, a većina turista je iz Severne Makedonije.

Pročitajte i ovo: U nesreći makedonskog autobusa u Bugarskoj 46 mrtvih, među njima 12 djece

Na fotografijama objavljenim ubrzo nakon nesreće u 2:00 sata u blizini sela Bosnek, kod Sofije, vidi se autobus zahvaćen plamenom sa gustim oblacima dima koji prekrivaju autoput u oba smera.

„Svedoci su rekli da je odmah nakon prvog udara, izbio požar i autobus se brzo napunio dimom“, rekao je Marinov.

Makedonska vlada proglasila je trodnevnu žalost uključujući otkazivanje svih javnih događaja, dok je bugarska vlada proglasila jedan dan žalosti.