Usvajanje rebalansa budžeta bez Kluba Bošnjaka

U Službenom glasniku Republike Srpske objavljena je odluka o usvajanju rebalansa budžeta RS za 2009. godinu
Ova odluka objavljena je bez obzira na to što se o njoj nije izjasnio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, odnosno nije je ni razmatrao. Da bi akti Narodne skupštine RS bili primjenjivi potrebno da je sva tri kluba u Vijeću naroda daju saglasnost, odnosno da konstatuju da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa jednog od konstitutivnih naroda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS koji nije razmatrao zakone usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine, među kojima je bio i rebalans budžeta koji je uslov za stand by aranžman sa MMF-om, smatraju ovaj potez vlasti neustavnim i nezakonitim.

Nazadovoljni načinom zaštite vitalnog nacionalnog intresa u RS Klub delegate bošnjačkog naroda sredinom jula donio je odluku o zamrzavanju rada dok Ustavni sud RS ne uskladi Poslovnik o svom radu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS. Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Edin Ramić:
Edin Ramić

„Mislim da ovo ako nije izazvalo reakciju Ustavnog suda RS koji je trebao dati tumačenje na cijelu situaciju, a nije evo očigledno izazvalo ni reakciju OHR-a, onda ne vidim smisao postojanja Vijeća naroda, niti drugih institucija u RS u kojim participiraju Bošnjaci.“

Predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac smatra da objavljivanjem zakona i akata sa posljednje sjednice Narosne skupštine nije prekršena ni zakonska ni ustavna procedura:

„I mislim da sve tenzije u vezi s ovim aktivnostima treba smanjivati jer imamo još mnogo posla i u RS i u BiH. I u tom smislu mislim da ovakva polarizacija političkih odnosa, koja se proizvodi od strane delagata bošnjačkog naroda, sigurno nije dobra za sve prilike u BiH.“

Ustavom RS propisano je da će zakonodavnu vlast u ovom bh. entitetu vršiti Narodna skupština RS i Vijeće naroda. Vijeće naroda svoju zakonodavnu vlast vrši u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda. Svaki zakon koji je usvojen u Narodnoj skupštini mora dobiti i zeleno svjetlo u Vijeću naroda.

Tomislav Tomljanović
Predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović misli da to što Klub Bošnjaka nije razmatrao zakone sa posljednje sjednice neće imati nikakve pravne posljedice:

„Klub Bošnjaka nije dostavio nikakve primjedbe na usvojeni rebalans, dakle nije bilo smetnji da se taj i takav rebalans objavi, on je objavljen u Službenom glasniku i to neće izazvati nikakve posljedice, ja sam u to uvjeren. Ako bi i izazvao, dok se to završi sve će to biti već riješeno. Kraj godine će biti, proračun je prošao i to je riješeno.“


U Kancelariji visokog predstavnika, koju su Bošnjaci pozvali da arbitrira u čitavom slučaju, nisu htjeli komentarisati objavljivanje rebalansa u Službenom glasniku. Da li je pravo za pokretanje vitalnog nacionalnog intresa isteklo, pitanje je o kojem trebaju odlučiti institucije RS u skladu sa svojim Ustavom i zakonima, kaže portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

„Jasno je da mehanizmi za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u RS i Federaciji BiH nisu jednaki. Npr. u Ustavnom sudu Federacije BiH dva suca iz reda srpskog naroda mogu utvrditi postojanje vitalnog nacionalnog interesa, dok dva suca iz reda bošnjačkog naroda to ne mogu učiniti u RS. OHR smatra da mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa treba omogućiti jednaku zaštitu svim konstitutivnim nar
odima.“

Sudije Ustavnog suda RS ovom temom mogle bi se baviti početkom septembra, kada će se na dnevnom redu naći zahtjev Bošnjaka o usklađenosti Poslovnika sa Ustavom RS. A do tada čini se da je najvažnije da su usvajanjem rebalansa budžeta prije kraja avgusta ispunjeni uslovi potrebni za novi stand by aranžman sa MMF-om.