Budimpešta se sprema za najveće poplave u posljednjoj deceniji

Radnici postavljaju vreće sa pijeskom u kvart Rimske obale u Budimpešti 16. septembra, pošto je grad proglasio treći, najviši nivo uzbune od poplava.

Izuzetno obilne padavine pogodile su centralnu Evropu, uzrokujući smrtonosne poplave u regionu. Do sada je prijavljeno 16 smrtnih slučajeva.
 

Poplave usled oluje Boris, sistema niskog pritiska koji se sporo kreće, odnijele su živote širom regiona, sedam u Rumuniji, pet u Poljskoj, tri u Češkoj i jedan u Austriji. Oluja je za samo nekoliko dana učinila da padne količina kiše kao tokom više mjeseci. 
 

Na ostrvo Margareta u Budimpešti nižu se vreće pijeska u pripremi za poplavu.

Gradonačelnik Budimpešte Gergeli Karačoni napisao je na Facebooku da će grad koristiti milion vreća pijeska da ojača odbranu od poplava i zamolio stanovnike da budu posebno oprezni kada su u blizini rijeke.
 

Znakovi upozoravaju stanovnike da je pristup naselju Romanov rukavac ograničen zbog porasta poplavnih voda.

 

Dok se Mađari pripremaju za poplave, neki stanovnici Budimpešte koriste visok vodostaj rijeke za vožnju kajakom. 
 

Procjenjuje se da oko 1.400 vojnika pomaže u odbrani od poplava širom Mađarske, rekao je ministar odbrane 17. septembra, dodajući da su oružane snage spremne da rasporede dodatno osoblje po potrebi.
 

Službe za odbranu od poplava pojačavaju barijere na ostrvu Margaret.

U obližnjoj Poljskoj, gradonačelnik Nise pozvao je na evakuaciju svih 44.000 stanovnika jer poplave nastavljaju da uništavaju centralnu Evropu.

 

Crni oblaci iznad zgrade parlamenta dok se grad priprema za nadolazeću poplavu. 

 

Očekuje se da će Dunav da prodre u gradske kejeve 17. septembra, što pravi uzbunu i u toku su hitne pripreme za odbranu od poplava širom mađarskog glavnog grada.