Brnabić očekuje 'drugačije mere' za Kosovo nakon formiranja evropskih institucija i izbora u SAD

Predsednica Skupštine Srbije i bivša premijerka Ana Brnabić, fotografija iz 2024. godine

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da nakon formiranja novih saziva evropskih institucija, kao i nakon predsedničkih izbora u SAD u novembru, očekuje drugačije odnose i mere prema Kosovu.

"Ako mi uspemo da održimo mir, da odolimo svim provokacijama koje su užasne, možemo da očekujemo, ja mislim, potpuno drugačije mere i drugačije odnose prema Prištini", rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ocenila je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti "koristi zatišje u radu evropskih institucija" do formiranja novih saziva, kako bi "izazvao oružani konflikt" na Kosovu.

U junu su održani izbori za Evropski parlament (EP). Tokom kasne jeseni počeće petogodišnji mandat nove Evropske komisije (EK).

"Formiran je EP, EК treba da se formira, ali ni EP ne radi u punom kapacitetu. Čekaju nas izbori u SAD u novembru i on to koristi", smatra Brnabić.

Dodala je i da "najodaniji prištinski saveznici" sada imaju drugačiji, kritičniji stav prema Kosovu i Aljbinu Kurtiju nego ranije.

Pročitajte i ovo: Komandant KFOR-a: Na Kosovu još postoje tenzije i nepovjerenje

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

Beograd je to nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Evropska unija, ali i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Nemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.