Predsednica Skupštine Srbije najavila raspravu o rudarenju litijuma na redovnoj sednici

Ana Brnabić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić objavila je da će posle ponoći sazvati sednicu u redovnom zasedanju za 7. oktobar, na čijem će dnevnom redu biti predlog zakona opozicije o rudarenju litijuma i bora.

Brnabić je to objavila na svom Iks (X) profilu.

"Sa nestrpljenjem očekujem da pokažemo svim našim građanima kakav je predlog zakona opozicija uputila Narodnoj skupštini Republike Srbije", napisala je Brnabić.

O ovom predlogu je trebalo da se rasparavlja 30. septembra od 14 časova, nakon rasprave o rebalansu budžeta.

Međutim, Branbić je u toku dana izjavila da "po svemu sudeći" neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja parlamenta raspravlja o rudarenju litijuma i bora.

Vanredno zasedanje skupštine završava se u ponoć, a od 1. oktobra počinje redovno jesenje zasedanje, koje traje 90 dana.

Brnabić je optužila poslanike iz redova opozicije da su "učinili sve da odugovlače raspravu".

Kako je rekla, 86 poslanika opozicije je 10. septembra uputilo Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a već 18. septembra je organizovan kolegijum na kojem je trebalo da se dogovori način rada.

"Mi smo sednicu o rebalansu budžeta počeli u ponedeljak kako bismo ranije završili i imali više vremena za predlog zakona koji su podneli. Dakle, imali smo tu dva dodatna radna dana. Zakazala sam sednicu za 14 časova, ali mi nismo stigli ni do 80. amandmana koji su uložili. Niko o tim amandmanima nije pričao, pričali su isključivo o temama van dnevnog reda. To se zove opstrukcija", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su poslanici opozicije sve vreme "sprovodili opstrukciju", jer ih je "sramota od predloga zakona koji su uputili".

"Oni ne žele da pokažemo kakve su neistine izneli u tom predlogu zakona, kao ni kakav bi uticaj taj zakon imao na privredu i strane i domaće investicije", rekla je Brnabić.

Dodala je da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) ne beži od rasprave o ovoj temi, te da će insistirati da se o njoj raspravlja u redovnom zasedanju skupštine.

Pročitajte i ovo: Litijumska groznica

Opozicija: Poslanici vlasti uhvaćeni u logičkoj grešci

Predsednik Demokratske stranke i narodni poslanik Zoran Lutovac izjavio je da je opozicija na sednici o rebalansu budžeta ukupno potrošila četvrtinu vremena predviđenog za raspravu.

"Ostalo vreme su trošili ministri i poslanici vladajuće koalicije. Objasnite mi kako je moguće da neko ko kaže da je ovaj zakon o rebalansu budžeta najvažniji zakon a istovremeno od nas traže da odustanemo od rasprave i amandmana. To logični nije u redu", rekao je Lutovac na konferenciji za medije u Skupštini.

On je dodao da je sednica o rudarenju litijuma mogla da bude zakazana pre rasprave o rebalansu budžeta.

"Ideja je bila da se ubacivanjem zakona o rebalansu potroši vreme predviđeno za litijum, a da oni optuže opoziciju da je ona kriva za to", ocenio je Lutovac.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, izjavio je na konferenciji za medije da će, pošto nema rasprave o litijuma, biti protesta. Dodao je da će se sa svim ekološkim organizacijama i udruženjima sastati u Gornjim Nedeljicama, gde kompanija "Rio Tinto" planira otvaranje rudnika litijuma, kako bi dogovorili naredne korake.

Miroslav Aleksić, poslanik iz redova opozicionog Narodnog pokreta Srbije, izjavio je da namera poslanika vladajuće većine da oni budu ti koji će biti ovlašćeni za predlaganje zakona na sednici i da tačka o litijumu bude na sednici sa svim drugim tačkama.

"Oni se igraju sa institucijama i sa nama koji smo u njima", ocenio je Aleksić.

Kokanović: Vlast se plaši teme litijuma

Zlatko Kokanović, iz udruženja "Ne damo Jadar", ocenio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da predstavnicima vlasti "očigledno ne ide u prilog" da opozicija ima vreme za raspravu o eksploataciji litijuma.

"Vlast je očigledno uplašena ovom temom i ne odgovara im da se o litijumu čuje bilo šta što odstupa od onoga što se može čuti na prorežimskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom", ocenio je Kokanović.

Udruženje "Ne damo Jadar", koje se protivi eksploataciji litijuma, najavilo je za ponedeljak popodne protest ispred Narodne skupštine. Kokanović za RSE kaže da se od toga "za sada" nije odustalo.

Zlatko Kokanović u parku u blizini Skupštine Srbije, 30. septembar 2024.

Parlamentrana opozicija je u Skupštini 10. septembra predala zahtev za održavanje vanredne sednice u vezi sa izmenama zakona o rudarstvu i energetici koje se odnose na zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je taj opozicioni predlog ocenio kao "imbecilan, nepismen i glup".

Vlada Srbije je ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta "Rio Tinta" za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Nakon toga su u više desetina gradova širom Srbije organizovani protesti.

Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji takođe podsećaju da se kompanija "Rio Tinto" tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Vaš browser nepodržava HTML5

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta