Zvaničnici Srbije i član Politbiroa Komunističke partije Kine sastali se u Beogradu

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević na sastanku sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Beograd, 20.5.2024.

Premijer Srbije Miloš Vučević i pred­sed­nica Skup­šti­ne Sr­bi­je Ana Br­na­bić sastali su se 20. maja u Beogradu sa članom Politbiroa Centralnog Komineta Komunističke partije Kine i sekretarom opštinskog komiteta Pekinga Jin Lijem, a razgovarali su o saradnji Srbije i Kine.

Li boravi u trodnevnoj poseti Srbiji.

Vučević je izrazio zahvalnost na podršci Kine "teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i poštovanju principa međunarodnog javnog prava", navodi se u saopštenju Vlade.

Brnabić se zahvalila na pod­ršci "pri­ja­telj­ske Ki­ne na ko­or­di­ni­sanom na­stupu u me­đu­na­rod­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma što je od na­ro­či­tog zna­ča­ja u ovom tre­nut­ku, ka­da se Srbija su­o­ča­va sa ra­zli­či­tim pri­ti­sci­ma i iza­zo­vi­ma", saopšteno je iz Skupštine Srbije, prenosi Beta.

Li je izrazio spremnost da Kina pomogne Srbiji povodom pripreme specijalizovane izložbe Expo 2027.

Pročitajte i ovo: Po planu, Srbija će EXPO centar isplaćivati oko 30 godina

Li je rekao da Kina obraća posebnu pažnju na Srbiju i jačanje svih vidova saradnje, a posebno uvažavajući to što su Beograd i Peking "bratski gradovi" već 44 godine, kao i da je to bratimljenje bilo prvo bratimljenje Pekinga sa gradom sa evropskog kontinenta.

Sagovornici su naveli da će saradnja u budućnosti u raznim oblastima poput nauke, inovacionog stvaralaštva, biotehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede i drugih, dodatno osnažiti "čelični odnos zemalja".

Na sastanku sa Brnabić je spomenuto i uče­šće predsednice Od­bo­ra za spolj­ne po­slo­ve Marine Ra­guš, koja će ko­pred­se­da­vati Če­tvr­tim sa­stan­kom Ko­mi­si­je za sa­rad­nju Srbije i Kine u junu.

To će potvrditi ulogu i značaj koji ima parlamentarna saradnja dve zemlje, dodaje se u saopštenju.

Kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) bio je u maju u dvodnevnoj poseti Srbiji. Tada je, između ostalog, potpisano oko 30 bilateralnih sporazuma i komercijalnih ugovora između Srbije i Kine.

Pročitajte i ovo: Srpsko-kineski ugovor o izručenju: Hoće li kritičari Pekinga smeti u Srbiju?