Premijerka Srbije kaže da je nije bilo dogovora da Dačić bude premijer

Lider socijalista i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić uoči skupa povodom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu, 11. oktobar 2021.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da pre izbora nije bilo dogovora sa predsednikom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem da bude premijer, navodeći da nije princip Srpske napredne stranke (SNS) i njenog predsednika Aleksandra Vučića da takve dogovore sklapa pre nego se "čuje glas naroda".

"Možda je Dačić mislio da će SPS imati sama većinu pa će u toj većini biti premijer. Ne znam, pretpostavljam da je to mislio", rekla je Brnabić za televiziju Pink, komentarišući poruku socijalista u izbornoj kampanji da je Dačić najbolje rešenje za premijera Srbije.

Lider socijalista izjavio je 6. aprila da je njegova stranka "još pre izbora postigla čvrst dogovor o saradnji" sa naprednjacima i njihovim liderom.

Dačić je za Tanjug rekao da očekuje poziv Aleksanra Vučića nakon proglašenja konačnih rezultata izbora.

Pročitajte i ovo: Dačić čeka Vučićev poziv za formiranje vlasti u Srbiji

Koalicija naprednjaka i socijalista datira od 2012. godine kada su nakon izbora formirali Vladu i smenili vlast Demokratske stranke.

SNS je na izborima 3. aprila osvojila 120 mandata, a SPS 31 u Skupštini Srbije koja broji 250 mesta.

Stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima većinu sa dosadašnjim koalicionim partnerima iz Saveza vojvođanskih Mađara, koji će imati šest poslanika, a još nije saopšteno da li će u novu vladu i ovaj put pozvati i socijaliste.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Ana Brnabić je rekla da su socijalisti u predizbornoj kampanji skupljali poene na dešavanju u Ukrajini što "nije odgovorno" ponašanje, i da je SNS izgubila glasova zato što se nije tako ponašala i koristila zapaljivu retoriku.

Brnabić je dodala da zamera partnerima iz SPS to što su oni "svesno išli na to da uzimaju glasove na račun neodgovorne politike koja nije bila u skladu sa politikom Vlade ni države.

Ivica Dačić je i pre zvaničnog stava Vlade poručivao da Srbija ne sme da se pridruži osudama i sankcijama Rusiji, dok je njegov stranački kolega Dušan Bajatović sa ruskom ambasadom organizovao prikupljanje novca za decu u Donbasu, separatističkom regionu istočne Ukrajine čiju je samostalnost priznao predsednik Rusije uoči invazije na tu zemlju.

Pročitajte i ovo: Dobitnici i gubitnici izbora u Srbiji

'Nije smak sveta ako ne dobijemo najviše u Beogradu'

Predsednica Vlade Srbije je izrazila uverenje da će SNS posle ponovljenih lokalnih izbora u Beogradu imati najveći broj glasova, ali je dodala da "nije smak smeta ako se to ne dogodi".

Prema njenim rečima, SNS je u Beogradu dobila više glasova nego opozicija.

"Ti ljudi nikada neće dobiti ono što je u ovim izborima dobila SNS, mi smo apsolutno pobednici izbora, ali jesmo se previše oslonili na lidera SNS Aleksandra Vučića i njegovu popularnost", izjavila je Brnabić.

Pročitajte i ovo: 'Igra brojeva' za vlast nakon izbora u Beogradu

Gradska izborna komisija objavila je 4. aprila preliminarne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Beograda prema kojima je SNS osvojio 48 od 110 mandata u Skupštini glavnog grada.

Opoziciona lista Ujedinjeni za pobedu Beograda dobila je 26, sledi opoziciona koalicija Moramo sa 13, SPS koji je osvojio osam madata, te desno orijentisane koalicije i stranke NADA (sedam) i Zavetnici i Dveri sa po četiri mandara.

Iako je osvojila najviše glasova, SNS sama nema natpolovičnu većinu, potrebnu za formiranje vlasti.