Putin bi ove sedmice 'mogao najaviti aneksiju okupiranih ukrajinskih regija'

Vladimir Putin u Sočiju, Rusija, 26. septembar 2022.

Postoji "realna mogućnost" da ruski predsjednik Vladimir Putin objavi aneksiju okupiranih ukrajinskih regija kada se 30. septembra obrati ruskom parlamentu, izvijestilo je britansko Ministarstvo odbrane.

U regijama Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporižje se od 23. do 27. septembra održavaju montirani referendumi usred najvećeg kopnenog rata u Evropi od Drugog svjetskog rata, onog koji je primorao mnoge potencijalne glasače da pobjegnu.

Ukrajina i Zapad ocjenjuju da je Kremlj već odlučio o rezultatu takozvanog glasanja i da će ga koristiti kao izgovor za nezakonito otimanje zemlje.

"Ruski lideri se gotovo sigurno nadaju da će svaka najava prisvajanja biti viđena kao opravdanje 'specijalne vojne operacije' i da će konsolidirati patriotsku podršku sukobu", saopćilo je britansko Ministarstvo.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Međutim, britansko Ministarstvo ističe da će ta nada "vjerovatno biti porušena sve većom domaćom svijesti o nedavnim padovima na bojnom polju Rusije i značajnom nelagodom zbog djelomične mobilizacije objavljene prošle sedmice".

Ruske trupe su ovog mjeseca pretrpjele ozbiljne neuspjehe u sukobu, kako na istoku tako i na jugu Ukrajine, što je, kažu promatrači, nagnalo predsjednika Vladimira Putina da požuri s glasanjem i tamo učvrsti autoritet Moskve.

Američki predsjednik Joe Biden je ranije rekao da je glasanje "lažno" i ništa drugo do "lažni izgovor za pokušaj aneksije dijelova Ukrajine silom".

Vaš browser nepodržava HTML5

Bivši ruski oficir izbjegao mobilizaciju: "Zgrožen sam"

Promatrači gledaju na ishod takozvanog glasanja kao unaprijed utvrđen zaključak koji slijedi isti obrazac koji je Moskva primijenila 2014. da pripoji region Krima Ukrajini nakon velikih prozapadnih uličnih demonstracija u kojima je svrgnut predsjednik zemlje naklonjen Kremlju.

Putin je najavio i da Moskva poziva 300.000 rezervista, što je potez koji je izazvao proteste hiljade sposobnih Rusa koji se plaše raspoređivanja u Ukrajinu i koji su pobjegli u susjedne zemlje.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.