Britanija upire prst u Rusiju zbog novog trovanja

Britanska policija patrolira Amesburyjem, gradom u kojem je došlo do novog slučaja trovanja

Nakon još jednog slučaja trovanja nervnim agensom novičok na engleskom tlu, Velika Britanija je uprla prst u Rusiju.

Charlie Rowley (46) i Dawn Sturgess (44), koji su pronađeni bez svijesti u svojoj kući u subotu, 30. juna, otrovani su novičokom, objavio je pomoćnik komesara britanske policije za kontraterorizam Neil Basu.

Ministar za bezbjednost Ben Wallace je preko Radija BBC-a pozvao Rusiju da im dâ detalje o trovanju novičokom.

Uslijedile su burne ruske reakcije.

"Velika Britanija je glupa ako misli da bi Rusija izvela napad nervnim agensom u vrijeme Svjetskog prvenstva", napisano je na Twitter nalogu ruske ambasade u Holandiji, dok je zamjenik predsjednika Dume Sergej Železnjak rekao da novi incident izgleda kao "pokušaj Britanije da pokvari dobar utisak koji engleski navijači imaju o Rusiji (Svjetsko prvenstvo u fudbalu, prim. aut.)".

Kremlj žali zbog toga što je dvoje Britanaca u kritičnom stanju i kategorički demantuje bilo kakvu umiješanost Rusije u prvobitni napad u Salisburyju, kada su 4. marta otrovani bivši dupli ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija.

Iz Kremlja su izrazili zabrinutost zbog nove upotrebe nervnog agensa u Evropi, podsjećajući da su prilikom prvog napada ponudili Velikoj Britaniji zajedničku istragu, ali da je London to odbio.

"Ovo je veoma alarmantna vijest. Očigledno je razlog velike zabrinutosti, imajući u vidu da se takav slučaj ponavlja u Velikojn Britaniji", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je izrazio zabrinutost što se "takve supstance ponovo koriste i to od svih mjesta u Evropi".

"Rusija je kategorički negirala i nastavlja da negira svaku moguću umiješnosti u ono što se dogodilo u Salisburyju. Velika Britanija do sada nije uspjela da proizvede niti jedan uvjerljiv dokaz koji bi opravdao njihove neutemeljene tvrdnje protiv Rusije zbog navodne umiješanosti u taj slučaj", poručio je Peskov.

Peskov: London nema nijedan uvjerljiv dokaz

Policija je u srijedu potvrdila da je britanski par koji je pronađen u subotu u Amesburyju bez svijesti bio izložen novičoku.

"Nakon detaljnih analiza ovih uzoraka, možemo potvrditi da su muškarac i žena bili izloženi nervnom agensu novičok, istom kojim su, kako je utvrđeno, bili kontaminirani i Julija i Sergej Skripalj", rekao je Neil Basu.

"Nema dokaza da su ovaj muškarac i žena nedavno posjetili bilo koje od mjesta koja su bila podvrgnuta dekontaminaciji nakon pokušaja ubistva Julije i Sergeja Skripalja", riječi su pomoćnika komesara britanske policije.

Basu je dodao da se kompleksna istraga o pokušaju ubistva bivšeg duplog ruskog špijuna i njegove kćeri nastavlja te da detektivi češljaju sve dostupne dokaze i prate svaki trag.

"U svakom slučaju, moram reći da u ovom trenutku nijesmo u poziciji da kažemo da li je ovaj nervni agens bio iz iste serije kao i onaj kojem su bili izloženi Skipaljevi", dodao je.

Na pitanje novinara da li su muškarac i žena bili namjerne mete, pomoćnik komesara Neil Basu je odgovorio: "To je teorija, ali je u ovom momentu i spekulacija".

"Nemam nikakav obavještajni dokaz da su na bilo koji način bili mete. Nema ništa u njihovoj prošlosti što bi na to sugerisalo. Tako da je, u ovom momentu, to samo teorija", kazao je Neil Basu.

To je drugi slučaj korišćenja novičoka na britanskom tlu od marta 2018. godine, kada je policija u nedaleko od Amesburyja udaljenom Salisburyju, pronašla otrovane Sergeja i Juliju Skripalj. Oboje su preživjeli napad i sada su pod zaštitom britanskih službi bezbjednosti.

Sergej i Julija Skripalj

Ministar unutrašnjih poslova britanije Sajid Javid o novom slučaju trovanja novičokom obavještava britanski parlament, a ministar sigurnosti Ben Wallace je za Radio BBC naveo da bi Rusija trebalo da pomogne u ovom slučaju.

"Ruska država bi ovo 'pogrešno' mogla pretvoriti u 'ispravno'. Mogli bi nam reći šta se dogodilo, šta su uradili i popuniti neke značajne rupe koje pokušavamo da zatvorimo", rekao je Wallace. "Oni su ti koji bi mogli popuniti sve tragove da bi ljudi bili bezbjedni."

Među ruskim reakcijama je i ona Vladimira Šamanova, šefa parlamentarnog Komiteta za odbranu, koji je poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da zatraži pomoć Rusije u istrazi.

Britanci, prema riječima Šamanova, treba da zatraže pomoć ruskih eksperata u istrazi o novom trovanju nervnim agensom.

Trovanje Sergeja Skripalja, koji je od 2010. u Britaniji, i njegove kćerke Julije agensom novičok uzrokovalo je novo zatezanje odnosa Britanije i Zapada sa Rusijom, budući je London optužio Moskvu da stoji iza napada, što ona uporna negira.

Uslijedilo je protjerivanje ruskih diplomata iz velikog broja članica Evropske unije (EU) i uzvratne mjere Rusije, koja je takođe određenom broju stranog diplomatskog osoblja uskratila gostoprimstvo.

U petak su lideri EU na samitu u Briselu, u čijem je primarnom fokusu bila migrantska kriza, pozvali na sankcije čija će meta biti svako korišćenje i proliferacija hemijskog oružja.