Guardian: London dopustio Ukrajini ispaljivanje britanskih raketa na Rusiju

Avion Tornado GR4 opremljen krstarećom raketom Storm Shadow koja se nalazi ispod trupa (Ilustrativna fotografija)

Britanski mediji navode da je ova zemlja, iza zatvorenih vrata, dala Ukrajini zeleno svjetlo za korištenje svojih raketa Storm Shadow za udare duboko u ruski teritorij dok su moskovske trupe tokom noći ponovno gađale energetske objekte i civilnu infrastrukturu na sjeveroistoku Ukrajine, ranivši najmanje 14 ljudi.

Prema listu The Guardian, vladini izvori rekli su da je već donesena odluka da se Kijevu dopusti korištenje krstarećih projektila britanske proizvodnje unutar Rusije.

Taj potez nije najavljen i malo je vjerojatno da će biti javno objavljen čak i kada se britanski premijer Keir Starmer sastaje s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu 13. septembra.

Britanski dužnosnici nisu potvrdili pisanje The Guardiana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima je molio saveznike Kijeva da dopuste Ukrajini da ispaljuje zapadno oružje, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Shadows, duboko u ruski teritorij kako bi se ograničila sposobnost Moskve za pokretanje napada.

Biden je ranije ove sedmice rekao da njegova administracija "smišlja" način za ukidanje ograničenja, iako nije dao nikakve detalje.

U međuvremenu, državni sekretar Antony Blinken snažno je nagovijestio tokom putovanja u Kijev 11. septembra da je Bijela kuća blizu odluke o ukidanju ograničenja na korištenje svog dalekometnog oružja.

"Radimo hitno kako bismo osigurali da Ukrajina ima ono što joj je potrebno za učinkovitu obranu", rekao je na konferenciji za medije nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Andrijem Sybihom.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Regionalna vojna uprava Sumi rekla je da je Rusija koristila dronove samoubojice tipa Shahed u noćnom napadu, a gradonačelnik grada Konotop, Artem Semenikhin, saopćio je na Telegramu da su napadi prekinuli struju u dijelovima grada i da su radovi u toku kako bi se vratile struja i voda. Rekao je da je energetska infrastruktura pretrpjela značajnu štetu.

Rusija je sustavno gađala ukrajinsku kritičnu energetsku infrastrukturu, uzrokujući ogromnu štetu i ograničavajući opskrbu električnom energijom za civilno stanovništvo, potičući redovite nestanke električne energije.

Zauzvrat, ukrajinske bespilotne letjelice udarile su dublje u Rusiju, oštetivši energetske objekte ključne za vojne napore Moskve, uglavnom naftna postrojenja.

Blinken i Lammy napustili su Ukrajinu nakon sastanka s ukrajinskim dužnosnicima u Kijevu i najave novog paketa pomoći.

Blinken je najavio više od 700 miliona dolara pomoći, većim dijelom za jačanje energetske mreže Ukrajine, dok je Lammy potvrdio da će njegova zemlja dati dodatnih 600 miliona funti (782 miliona dolara) pomoći i jamstava za kredite.

Pročitajte i ovo: Blinken i Lammy u Ukrajini najavili nove pakete pomoći