Britanija uvela sankcije za još 18 ruskih tankera i četiri LNG plovila

Tankeri za naftu u Novorosijsku u blizini jednog od najvećih postrojenja za naftu i naftne derivate na jugu Rusije (arhivska fotografija)

Britanija je uvela sankcije za još 18 ruskih naftnih tankera i četiri tankera za tečni prirodni gas (LNG). Vlada je to ocijenila kao najveći potez koji je povukla protiv moskovske "flote u sjeni", a koja zaobilazi restriktivne mjere Zapada nakon ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu.

"Ulazak u britanske luke biće zabranjen za još 18 brodova 'flote u sjeni' i neće moći pristupiti vodećim svjetskim pomorskim uslugama, čime će ukupan broj sankcioniranih tankera biti 43", navodi se u saopćenju Vlade.

Procjenjuje se da su naftni tankeri na meti najnovijih sankcija prevezli naftu vrijednu 4,9 milijardi dolara u protekloj godini.

Pod sankcije je stavljena i ruska gasna kompanija Rusgazdobycha dd, navodi se u saopštenju.

"Učinio sam svojom ličnom misijom da ograničim Kremlj, zatvarajući mrežu oko [ruskog predsjednika Vladimira] Putina i njegove mafijaške države koristeći svaki alat koji mi je na raspolaganju", rekao je ministar vanjskih poslova David Lammy u izjavi.

U cilju da zaobiđe najteži paket sankcija na naftu koji su uvele zapadne zemlje, Rusija je 2022. godine, kako su pisali svjetski mediji, kupila veliki broj starih tankera da bi nastavila isporuke nafte koja ostaje njen glavni izvor prihoda i ključ za finansiranje invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Ruska 'flota u senci' za zaobilaženje sankcija na naftu