Zapanjujući povratak Lule na mjesto predsjednika Brazila

"Bila je to veoma teška kampanja", priznao je Luiz Inacio Lula da Silva okupljenima u Sao Paulu. "Nije ovo bio Lula protiv Bolsonara, ovo je bila kampanja demokratije protiv barbarstva."

"Prošao sam kroz političko uskrsnuće, jer su pokušali da me živog zakopaju", rekao je Lula. "Od prvog januara neće biti dva Brazila, mi smo jedan - ne želimo više da se borimo, vrijeme je da položimo oružje koje nije ni smjelo biti podignuto."

Nakon 98,8 posto prebrojanih glasova, Da Silva je osvojio 50,8 posto a Bolsonaro 49,2 posto. Izborni organi su naveli da je Da Silvina pobjeda matematički sigurna.

Da Silva, bivši predsjednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje, ali se suočava s preprekama u polariziranom društvu.

Ovo je zapanjujući povratak na vlast za Da Silvu (77), jer ga je odlazak u zatvor 2018. zbog korupcijskog skandala onemogućilo da učestvuje na izborima te godine i utro put pobjedi tadašnjeg kandidata Bolsonara i četvorogodišnjoj politici krajnje desnice.