Brazil u obračunu s vlasnicima oružja

Nove kontrole oružja ispunjavaju Lulina obećanja iz predizborne kampanje.

Brazilski ljevičarski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva (Inacio) donio je dekret o pooštravanju kontrole oružja u najnovijem pokušaju uklanjanja vatrenog oružja s ulica najveće zemlje Latinske Amerike.

Odluka je dio Lulinog predizbornog obećanja o preokretu politike njegovog desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara (Jair) a donesena je nakon nekoliko nedavnih pucnjava u školama. Ipak, kontrola oružja je pitanje koje izaziva duboke podjele u Brazilu, pišu svjetski mediji.

Ukidanje Bolsonarove labavije kontrole oružja

Novi dekret ispunjava obećanje iz Luline predizborne kampanje, kada je kritikovao labaviju kontrolu oružja pod Bolsonarom koja je, prema njegovim tvrdnjama, odgovorna za talas političkog nasilja tokom prošlogodišnjih izbora, napisao je Rojters (Reuters).

Prema podacima Brazilskog godišnjaka javne sigurnosti za 2023., Brazil ima gotovo 800.000 registrovanih vlasnika oružja, u odnosu na 117.467 vlasnika 2018. kada je Bolsonaro izabran.

S druge strane, Bolsonaro, koji je često pozivao svoje pristalice da se naoružaju ili rizikuju da budu "porobljeni", smatra da oružje čini Brazil sigurnijim te je ukazao na nižu stopu ubistava tokom njegovog mandata.

Pročitajte i ovo: Gomilanje pravnih problema bivšeg brazilskog predsjednika Bolsonara

Po Lulinom dekretu, koji je najavljen 21. jula, registrovani lovac sada može posjedovati šest komada oružja, umjesto dosadašnjih 30. Lovci će, dodaje Rojters, također imati pristup manjem broju metaka i trebat će odobrenje državne agencije za zaštitu životne sredine Ibama.

"Nastavit ćemo da se borimo za razoružanu zemlju. Ko mora biti dobro naoružan je brazilska policija. To su brazilske oružane snage", rekao je Lula ističući da vlasti ne mogu dopustiti ljudima da "gomilaju arsenal oružja".

Lula je također prenio odgovornost za kontrolu civilnog oružja s vojske na federalnu policiju, ističe Rojters, dodajući da se vojska se našla pod kritikama zbog slabog nadzora, nepotpunih baza podataka, nedostatka transparentnosti i loše razmjene informacija s agencijama za provođenje zakona.

U Brazilu se, ukazuje agencija Frans pres (Agence France Presse), posjedovanje oružja kod privatnih lica gotovo utrostručilo tokom Bolsonarovog mandata nakon što je olabavio kontrolu u znak podrške svojoj glasačkoj bazi poznatoj kao "Biblija, meci i govedina".

Lulin potez je uslijedio nakon nekoliko nedavnih pucnjava u školama širom zemlje, gdje je tokom 2022. u prosjeku registrovano do pet ubistava na sat, ističe AFP dodajući da je Lulina vlada 21. jula također predstavila prijedlog zakona za pooštravanje kazni za nasilje u školi.

S 200 na 50 metaka

Lulin dekret smanjuje broj komada oružja koje civili mogu posjedovati radi lične sigurnosti s četiri na dva, smanjuje dopuštenu municiju za svako oružje s 200 metaka na 50 te zahtijeva dokumentaciju koja dokazuje potrebu za držanjem oružja, naglašava Asošiejtid pres (The Associated Press).

Također zabranjuje civilima posjedovanje pištolja od 9 mm, ograničavajući ih na pripadnike policije i vojske, ističe agencija, dodajući da Lulina nova politika mijenja trajanje dozvole za posjedovanje oružje s 10 godina na nova ograničenja od tri do pet godina.

Prema podacima nevladine organizacije Institut Sou da Paz, broj komada oružja u rukama civila više iznosi 2,9 miliona u zemlji od 214 miliona stanovnika. To je, ističe AP, i dalje daleko niže nego u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo: Osumnjičeni priznao ubistva novinara i stručnjaka za narode Amazona u Brazilu

Uprkos porastu broja posjedovanja oružja, stopa ubistava u Brazilu nije se povećavala tokom Bolsonarovog mandata. Broj ubistava tokom njegove posljednje godine na dužnosti, 2022., iznosio je oko 47.500 i otprilike je jednak stopi iz 2019., ukazuje AP na podatke Brazilskog foruma za javnu sigurnost.

Nevladine organizacije u Brazilu, koje se bave pitanjem javne sigurnosti, pohvalile su nova ograničenja naglašavajući da su ona "još jedan korak ka vraćanju pravne sigurnosti u kontroli oružja u Brazilu".

Lulina vlada, dodaje Asošiejtid pres, podstiče građane da prije kraja godine prodaju vatreno oružje koje prema novim pravilima nije dopušteno ili će ga savezna policija oduzeti.

Pročitajte i ovo: Bolsonaro negirao ulogu u antivladinim nemirima u Braziliji

U maju je Lulin ministar pravde odredio rok za građane da legalno registruju vatreno oružje u saveznoj policiji. To je prije obično radila vojska, ali Lulina nova ljevičarska vlada posumnjala je na pouzdanost oružanih snaga u obavljanju te funkcije zbog sklonosti mnogih njihovih pripadnika da podrže Bolsonara.

Podjele oko kontrole oružja

Dekret kojim je zabranjen i 24-satni rad streljačkih klubova, slijedi niz drugih mjera za obuzdavanje posjedovanja oružja otkako je Lula preuzeo dužnost u januaru, uključujući zabranu nošenja napunjenog oružja, koja je donesena samo nekoliko sati nakon početka njegovog predsjedničkog mandata, ističe Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Kontrola oružja postala je pitanje koje izaziva duboke podjele u Brazilu, zemlji preplavljenoj kriminalom vatrenim oružjem u kojoj je do 2017. zabilježeno više ubistava nego bilo gdje u svijetu, uglavnom izvršenih vatrenim oružjem.

Dok Lulina ljevičarska Radnička stranka i mnogi stručnjaci za kriminal tvrde da će smanjenje broja vatrenog oružja u opticaju smanjiti kriminal u vezi s oružjem, Bolsonaro i grupe na političkoj desnici tvrde da Brazilci zaslužuju pravo da se brane od teško naoružanih kriminalaca u zemlji.

Pročitajte i ovo: Brazil u akciji zaštite najvećeg rezervata od rudarskih mafija

Pod Bolsonarom vlasnicima oružja je bilo dopušteno nositi napunjeno vatreno oružje sve dok su bili na putu u streljački klub. Trenutna vlada je sumnjala da su neki klubovi ostajali otvoreni samo kako bi svojim članovima dali legitiman izgovor da nose napunjeno oružje u bilo koje doba dana ili noći.

Međutim, dodaje Volstrit džurnal, mnogi vlasnici oružja u Brazilu kažu da je vladina "represija" nepravedna. Među njima je i Gustavo Pazini (Pazzini), vlasnik streljačkog kluba, koji tvrdi da će Brazilci bez treninga o pravilnom pucanju, završiti na milosti i nemilosti kriminalaca koji su "i dalje dobro naoružani".

S druge strane, Lula je u govoru 21. jula, kada je također najavio mjere za jačanje policije duž ruta trgovine drogom u Amazoniji, rekao da se boji da su labaviji zakoni o oružju kriminalcima olakšali naoružavanje.

"Ne možemo biti sigurni da se ovo oružje prodaje samo pristojnim i poštenim ljudima, ljudima koji samo žele oružje kao zaštitu", rekao je predsjednik Brazila.