Vlasti u Brazilu istražuju uzrok avionske nesreće u kojoj su poginule 62 osobe

Pogled iz drona na mesto avionske nesreće u Vinhedu, Sao Paolo, Brazil, 10. avgust 2024

Vlasti u Brazilu istražuju uzrok avionske nesreće u državi Sao Paolo u kojoj su poginule 62 osobe. Spasilački timovi su iz olupine izvukli desetine tela, dok su članovi porodice počeli da se okupljaju kako bi identifikovali posmrtne ostatke nastradalih, prenela je 10. avgusta agencija Asošijeted Pres (AP).

Avion lokalne avio-kompanije Voepas, tipa ATR 72, krenuo je 9. avgusta ka međunarodnom aerodromu u Sao Paolo u Guarulhosu sa 58 putnika i četiri člana posade, kada je pao u gradu Vinhedo.

U početku je kompanija saopštila da je u njenom avionu bilo 62 putnika, zatim je revidirala broj na 61, a rano u subotu je još jednom podigla broj nakon što je otkrila da putnik po imenu Konstantino Te Maja nije na njenoj prvobitnoj listi.

Voepass je takođe rekao da su tri putnika koja su imala brazilske identifikacione dokumente takođe nosila venecuelanska dokumenta, a jedan je imao portugalske.

Vlada Sao Paola je u saopštenju navela da je do subote popodne 31 telo izvađeno iz olupine, a dva su identifikovali forenzičari.

Reč je o najgoroj avionskoj nesreći u svetu od januara 2023. godine, kada su 72 osobe poginule u padu aviona Jeti erlajnsa u Nepalu. Taj avion je takođe bio ATR 72, a u konačnom izveštaju utvrđeno je da do nesreće došlo usled greške pilota.

Pročitajte i ovo: U rušenju aviona u Brazilu poginula 61 osoba