Brammertz i Inzko: Mladić, Hadžić i Stanković još na slobodi

Fotografije uz tekst: Midhat Poturović

Visoki predstavnikValentin Inzko i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz izrazili su, tokom današnjeg razgovora u Sarajevu, zabrinutost što se pitanja o kojima se razgovaralo na njihovom posljednjem susretu tek trebaju rješavati.

Konstatovali su, prije svega, da su haški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi, te da je ratni zločinac Radovan Stanković još uvijek u bjekstvu i da niko nije odgovarao za njegov bijeg iz zatvora u Foči.

Brammertz je, takođe, izrazio svoje razočarenje činjenicom da mandati međunarodnih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH nisu produženi, naglašavajući da je produženje njihovih mandata u interesu borbe protiv nekažnjavanja i pružanja podrške međunarodnoj pravdi.

Povodom početka suđenja Radovanu Karadžiću, visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao da je „nemoguće izgraditi zdravo demokratsko društvo bez pravde“, dodajući da „sve dok politički lideri tretiraju osuđene ratne zločince kao ratne heroje, sudovi ostaju jedino sredstvo iznošenja na vidjelo istine o tome šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini".

"Važno je da je suđenje započelo i da se Radovan Karadžić napokon nalazi pred licem pravde“, rekao je Inzko.

Brammertz sa članovima Predsjedništva BiH
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je ponovio da je puna saradnja BiH sa Haškim tribunalom prioritet za njegov ured i da je, ukoliko to bude potrebno, spreman da upotrijebi sve ovlasti ureda kako bi to i osigurao.

Iz Sarajeva u Beograd

Razgovorom sa visokim predstavnikom, Brammertz je završio dvodnevnu posjetu BiH, tokom koje se u srijedu sastao sa članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima Tužilaštva BiH.

Iz Predsjedništva je saopšteno kako su se Brammertz i članovi Predsjedništva BiH složili da institucije vlasti BiH u cijelosti sarađuju sa Haaškim tribunalom.

U sklopu priprema za podnošenje redovnog šestomjesečnog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji zemalja u regiji sa Haškim tribunalom, glavni haški tužilac nakon Sarajeva ide u posjetu Srbiji 4. novembra.

Tokom dvodnevne posjete Beogradu će sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i zvaničnicima zaduženim za saradnju sa Tribunalom razgovarati takođe o saradnju sa haškim tužilaštvom.

Očekuje se da će Brammertz pisani izvještaj o radu Tužilaštva u proteklih šest mjeseci podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a sredinom novembra, a usmeno
će ga pred članicama Vijeća obrazložiti početkom decembra u Njujorku.

U nedavnom razgovoru sa stranim dopisnicima iz Haga, Brammertz je rekao da i dalje vjeruje da su dvojica preostalih optuženih bjegunaca - Ratko Mladić i Goran Hadžić- u Srbiji.