Brammertz: Vlasti tretiraju ratne zločince kao heroje

Serge Brammertz (lijevo) u Zagrebu

Vladajući političari iz zemalja regije tretiraju ratne zločince kao heroje, a suđenja za ratne zločine sve je manje, upozorio je glavni tužitelj Mehanizma kaznenih sudova Serge Brammertz u Zagrebu u utorak, na međunarodnoj konferenciji "Pravda nakon Haga". Zatražio je da međunarodna zajednica nastavi poticati vlasti u regiji da zaustave negativne trendove i intenziviraju regionalnu suradnju, istrage i suđenja.

Procesuiranje ratnih zločina i pomirba u državama obuhvaćenim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije posljednjih nekoliko godina nazaduju, regionalna suradnja na tom planu sve je slabija, sa izuzetkom Bosne i Hercegovine, svake je godine sve manje suđenja za ratne zločine, a vladajući političari iz zemalja regije unazad dvije godine tretiraju ratne zločince kao heroje, upozorio je glavni tužitelj Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova (MMKS) UN-a, Serge Brammertz. Za sve to kriva je politička klima, a kako je izmijeniti, upitao se.

"Ako nema ozbiljnog rada na zločinima iz prošlosti, biti će jako teško krenuti naprijed i otvoriti prostor za pomirbu. Zato iznova apeliram na međunarodnu zajednicu da nastave sa – ne želim to nazvati pritiskom, ali – sa snažnim poticajima kako bi se odgovorne natjeralo da rade svoj posao", rekao je.

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Jasmina Dolmagić ne slaže se sa ocjenom o usporavanju istraga za ratne zločine u Hrvatskoj, koja dolazi kako od nevladinih udruga i srpske manjine, tako i od dijela hrvatskih veteranskih udruga. Pred pet godina pokrenuto ih je 37, sljedeće godine 23, potom 25, 2016. godine 29 i prošle godine opet 25.

Dolmagić: Veliki broj predmeta protiv nepoznatih počinitelja

"Dakle, ovi podaci pokazuju da ipak nije došlo do značajnijeg pada u broju pokrenutih postupaka. Istina je i to da mi i dalje imamo veliki broj predmeta protiv nepoznatih počinitelja. U svim tim predmetima provode se izvidi. Vezano za te predmete bio je veliki broj zahtjeva koje su oštećenici podnijeli Europskom sudu za ljudska prava zbog neprovođenja učinkovite istrage, međutim u samo pet predmeta je Europski sud za ljudska prava zaključio da istraga nije bila dovoljno učinkovita", kazala je Jasmina Dolmagić.

Jasmina Dolmagić je najavila da Državno odvjetništvo radi na posebnom Portalu ratnih zločina, gdje će se objavljivati sve relevantne činjenice, vodeći računa o anonimnosti. Prvo će na portal biti stavljeni pravomoćno okončani slučajevi.

Tadić pohvalila suradnju tužiteljstava

Vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine Gordana Tadić pohvalila je suradnju tužiteljstava koja je za njezinu zemlju, gdje su osumnjičenici, svjedoci i dokazi često u susjednim zemljama ili rasuti po svijetu, nužna. Ona je nužna, ona je korisna, ali, kaže, nije dovoljna.

"Smatram da bi bilo dobro u nekim narednim periodima uključiti i ministarstva pravde zajedno sa glavnim tužiteljima i da bi se u tom slučaju – po mom mišljenju – došlo do određenih rezultata i unapređenja u radu na ovim predmetima", istakla je Tadić.

Predstavnik Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije Novak Vučo o problemima o radu svoje institucije – kazao je da je riječ o nedostatnim kadrovima i nesuradnji Kosova.

Vučo: Apsolutna nesaradnja kosovskih vlasti

"Tužilaštvo za ratne zločine po sistematizaciji treba da ima osam tužilaca za ratne zločine, a u ovom momentu ima četiri. Znači, mi radimo sa polovinom predviđenih kapaciteta. Isto tako, šta se regionalne saradnje tiče, spomenuo bih apsolutnu nesaradnju kosovskih vlasti u vezi sa predmetima ratnih zločina, i to – odmah da napomenem – bez obzira na nacionalnost izvršilaca ili žrtava ratnih zločina", rekao je Vučo.

Kosovske vlasti redovito odgovaraju da srpsko Tužiteljstvo nema nadležnost nad Kosovom, kazao je. Pozitivno je ocijenio suradnju sa bosanskohercegovačkim tužiteljstvom, a suradnju sa hrvatskim tužiteljima nije spominjao.

Inače, organizatori konferencije kažu da su zvali i predstavnike kosovskog tužiteljstva, ali da su se oni ispričali spriječenošću.

Konferenciju organiziraju Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Sense - Centar za tranzicijsku pravdu, a Brammertz je u Zagrebu kako bi se sastao sa hrvatskim vlastima oko pripreme svog redovitog šestomjesečnog izvještaja.