Bošnjaci povukli veto u Vijeću naroda RS zbog zakona koje je poništio OHR

Iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS tvrde da sporni zakoni "više ne postoje" (arhivska fotografija)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) povukao je svoj veto na zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom entitetu, kao i na zakonske izmjene kojima se odluke visokog predstavnika više ne objavljuju u RS, jer ih je visoki predstavnik u BiH poništio, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u tom klubu.

To je odlučeno na sjednici ovog zakonodavnog tijela u utorak, 4. jula.

Njihovo stupanje na snagu je spriječio visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), svojim odlukama od 1. jula, te u potpunosti obustavio zakonodavni postupak.

Vaš browser nepodržava HTML5

Schmidt: Sve opcije su na stolu, bonske ovlasti na raspolaganju

Prema uobičajenoj zakonodavnoj proceduri, zakoni ukoliko dobiju potvrdu u Vijeću naroda idu na potpisivanje predsjedniku RS, nakon čega se objavljuju u entitetskom Službenom glasniku i trebalo bi da stupe na snagu.

Adil Osmanović, delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS, za RSE je rekao da je visoki predstavnik sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su njegove odluke obavezujuće.

Pročitajte i ovo: Kanin: Dodikovi potezi ovise i o tome kako stoji Rusija

"Nakon što je visoki predstavnik ukinuo i jedan i drugi zakon, mi smo onda u skladu sa tim donijeli odluku da faktički obustavljamo pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, jer ti više zakoni ne postoje. Ne bismo željeli više uopšte da učestvujemo u tome", istakao je Osmanović.

Za ovu odluku je glasalo pet delegata, dva su bila protiv, a jedan odsutan.

Vijeće naroda je svojevrsan kontrolni organ Narodne skupštine Republike Srpske, koji se sastoji iz klubova srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i kluba delegata iz reda ostalih naroda u BiH.

U roku od sedam dana nakon usvajanja zakona u Narodnoj skupštini RS, klubovi u Vijeću ima obavezu da se oglase – da li će po pitanju određenih zakona pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ili ne, pojašnjava Osmanović.

Ukoliko proces bude pokrenut, zakon ide na Zajedničku komisiju NSRS i Vijeća naroda. Ukoliko se ona ne usaglasi oko zakona, konačnu odluku donosi Ustavni sud RS.

Milorad Dodik, trenutni predsjednik RS i jedan od pokretača spornih zakonskih inicijativa, ranije je rekao da ovaj bh. entitet neće prihvatiti Šmitove odluke.

Pročitajte i ovo: Šta ako Dodik pređe s riječi na djela?

Zvaničnici iz RS na čelu sa Dodikom osporavaju legitimitet Šmita, jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija protivile Kina i Rusija. Druge zemlje su rekle da za to nije ni bilo potrebe.

Zakonom, koji je Narodna skupština RS usvojila 27. jula, odluke državnog Ustavnog suda neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji tog entiteta dok Parlament Bosne i Hercegovine ne donese Zakon o Ustavnom sudu.

Narodna skupština RS je ranije usvojila zakonske izmjene koje podrazumijevaju da se odluke visokog predstavnika u BiH više neće objavljivati u Službenom glasniku, što je u RS uslov da na snagu stupi neki zakon ili da odluka postane važeća.