Park u Bosni kao čuvena Van Goghova slika

  • RSE

Pogled iz zraka na park prirode inspirisan slikom Vincenta van Gogha "Zvjezdana noć" kod Visokog, Bosna i Hercegovina, 17. septembra.

“Sjedio sam ovdje i gledao u brdo iza sebe, a traktor je prošao kroz livadu koja je tada bila ovdje ostavljajući za sobom spiralne tragove. Nešto mi je jednostavno kliknulo u glavi i više nisam imao dileme šta da radim sa hortikulturom i pejzažnom arhitekturom (u parku)“, rekao je Halim Zulić.

Polja lavande, grmlja i jezera isprepliću se i formiraju mrežu staza nalik čuvenoj slici, koju je problematični holandski postimpresionistički umjetnik naslikao 1889. dok je bio u azilu u Francuskoj.

Zulić je kupio 700.000 kvadratnih metara livada i brežuljaka nedaleko od svog rodnog Visokog, u blizini Sarajeva, s idejom da ga pretvori u park prirode gdje bi se on i njemu slični mogli povući u mir i samoću. Odlučio je i da iskoristi dio ove zemlje za rekreiranje van Goghove kultne slike.

"Razvijanje ovog projekta naučilo me je šta znači imati fokus u životu, što mi je onda pomoglo da razumijem radove mnogih umjetnika, uključujući Van Gogha. To me je naučilo i kolika je cijena biti fokusiran na nešto mnogo, mnogo godina", rekao je Zulić.

Jedinstveni projekat, koji je započet prije pet godina, skoro je završen i prostire se na oko 100.000 kvadratnih metara zemljišta.

Slika "Zvjezdana noć", koju je naslikao Vincent van Gogh 1889.
Van Gogh je rođen 1853., a umro je 1890. godine.

Bosanskohercegovački biznismen učinio je životnim djelom da prostranstvo prirodnih livada pretvori u repliku jedne od najslavnijih slika Vincenta van Gogha - Zvjezdane noći.