Podignuta optužnica za ratno silovanje u Zvorniku

Sahrana četiri pronađene žrtve zločina u Zvorniku, 1. juni 2023.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo je optužnicu protiv Borislava Gligorevića zbog silovanja i seksualnog zlostavljanje tri žrtve bošnjačke nacionalnosti tokom rata u Zvorniku.

U saopštenju iz državnog tužilaštva od 19. jula navodi se da Gligorevića terete da je za vrijeme napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, kao pripadnik Vojske Republike Srpske i Teritorijalne odbrane Zvornik 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti.

"On je optužen da je kao pripadnik jedinice 'Bijeli orlovi', u mjestu Liplje, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatočenju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam kao i sa drugim pripadnicima jedinice, upotrebom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve, koje su prisilno odvajane te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni navedeni zločini", navelo je Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo će navode iz optužnice, koju je potvrdio Sud BiH, dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, dva stručna vještaka, i predstavljanjem više od 70 materijalnih dokaza.

Gligorević, koji ima i državljanstvo Srbije, uhapšen je 26. maja na graničnom prelazu sa Srbijom, prilikom ulaska na teritoriju BiH.

čitajte Ukopane četiri žrtve zločina u Zvorniku

Na području Zvornika, počinjen je jedan od najvećih zločina tokom rata.

Ubijeno je više od 400 stotine osoba na dvije lokacije, a tijela su naknadno pronađena u masovnim grobnicama.

Za ratne zločine na području ove opštine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju proglašeni su krivim Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mićo Stanišić, Stojan Župljanin.

I dalje se traga za oko 400 osoba nestalih s područja opštine Zvornik.

Pročitajte i ovo: Žrtve u BiH nezadovoljne visinom presude Stanišiću i Simatoviću