Dodik 'spreman za Schmidtov dan D'

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Banja Luka, 29. decembra 2023.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik je rekao u utorak da će preduzeti "određene korake" ako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametne "tehničke izmjene" Izbornog zakona BiH, te da je "spreman za Schmidtov dan D".

Schmidt je ranije istog dana izjavio je da će se do kraja sedmice okupiti bh. politički lideri da još jednom pokušaju da se dogovore o "tehničkim izmjenama" Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nazvavši taj dan "Danom D" i najavio da će on intervenisati ako oni ne postignu dogovor.

Dodik je na to rekao da o svim procesima i daljim kretanjima Bosne i Hercegovine odluke mogu donijeti samo izabrani predstavnici naroda, koji za to imaju legitimitet.

"Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički Bošnjaci nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore", napisao je on na mreži X.

Ocijenio je da su bošnjački političari podređeni strancima koji su ih postavili.

upozorenje Dodikova retorika i djelovanje su prijetnja Zapadnom Balkanu, poručila Ambasada SAD-a

"Njihova opredijeljenost ka evropskom putu do sada je bila na nivou izlizanih fraza, gotovo istih onih koje slušamo i u EU kako nas 'žele'. Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na djelima nas vode sve dalje od tog puta", ocijenio je Dodik.

Dodao je da takva politika vodi toliko daleko da "neki neimenovani stranac priča kako je 'Dan D' sastanak političkih lidera koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rješavanje svih pitanja".

"I bit će 'Dan D', ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kojem se otvara prostor da on nešto nametne", ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, namjera entiteta Republike Srpske je da sačuva dejtonsku Bosnu i Hercegovinu i Ustav BiH.

Najavio je da će Republika Srpska koristiti sva pravna i politička sredstva i da "neće dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu".

"Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo", naglasio je Dodik.

Most Može li se Republika Srpska otcijepiti bez rata?

Integritet izbornog procesa

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt razgovarao je 11. januara sa predstavnicima građanske koalicije u BiH zvane "Trojka" o, kako je saopšteno, tekućim političkim procesima u BiH, s posebnim fokusom na izborni integritet.

Građansku koaliciju "Trojka" čine stranka Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Naša stranka.

Sastanak je održan u momentu kada je istekao rok koji je Schmidt 19. decembra dao vlatima u BiH da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, koje se tiču izbornog integriteta.

U suprotnom, ne budu li izmjene usvojene, najavio je da će nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je 29. decembra 2023. usvojio predlog izmjena Izbornog zakona BiH koje predviđaju i uvođenje novih tehnologija u glasački proces, te veća ovlaštenja za Centralnu izbornu komisiju BiH.

Da bi izmjene bile usvojene, potrebno je da ih potvrdi Dom naroda BiH.

čitajte

Salkić podnosi krivičnu prijavu protiv Dodika zbog obilježavanja neustavnog Dana RS-a

Prema trenutnim zakonskim rješenjima, Centralna izborna komisija BiH koordiniše, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora u zemlji, ovjerava kandidatske liste, te je odgovorna za tačnost i ažurnost Centralnog biračkog spiska za teritoriju BiH.

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj su, pak, najavili usvajanje entitetskog izbornog zakona, ako Schmidt iskoristi svoje ovlasti.

Političari iz tog bosanskohercegovačkog entiteta ne priznaju autoritet Schmidta, smatrajući da on nije legitimno izabran u Vijeću sigurnosti UN-a.

Međutim, i bez Schmidtove odluke, koalicija, predvođena entitetskim predsjednikom i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najveće stranke u Republici Srpskoj, najavila je da će kreirati svoj izborni zakon.