Šok i nevjerica u Bosanskoj Krupi nakon terorističkog napada

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani u šoku, nadležni rade na istrazi nakon napada maloljetnika u Bosanskoj Krupi

Šok i nevjerica. Tako se u dvije riječi može opisati osjećaj građana Bosanske Krupe nekoliko sati nakon ubistva jednog policajca i ranjavanja drugog u policijskoj stanici u tom gradiću na zapadu Bosne i Hercegovine.

Policajce je napao 14-godišnjak koji je zatečen na mjestu napada i uhapšen.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je napad okarakterisalo "terorističkim činom, s motivom - napad na instituciju, policijski organ s ciljem zastrašivanja stanovništva".

Dvojica policajaca su bila na dužnosti.

Amra Kajtezović cijeli događaj opisuje kao "strašan za jedno ovako malo mjesto gdje se svi poznaju".

Amira Kajtezović

"Šta je povod bio, stvarno ne znamo. Strašno je šta se među djecom dešava, vjerovatno su utjecale i društvene mreže, TikTok posebno", priča Amra.

Događajem u Bosanskoj Krupi, koja prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine ima oko 14.000 stanovnika, zatečena je i Nasiha Šarić.

"Svi smo iznenađeni i šokirani takvim slučajevima, jer se to kod nas nije dešavalo. Svi smo nekako drugačiji, imaš neku dozu nekog straha, kome to treba", pita se Nasiha.

Nasiha Šarić

Istraga o cijelom slučaju još traje a policija, ni tužilaštvo nisu željeli dati više detalja.

Iz policije su kazali da je obavljen pretres kuće u kojoj je živio maloljetnik koji je napao policiju i oduzeti predmeti koji će biti korišteni tokom istrage.

Nadležni nisu željeli ni potvrditi, ni demantirati da je riječ o vjerskom ekstremizmu, o čemu su nezvanično pisali mediji.

U centru grada susrećemo i Asima Demirovića. Ubistvo policajca i ranjavanje još jednog, Asim ocjenjuje kao "tragediju kompletnog sistema ".

"Ovo je tragedija društva, tragedija jedne porodice, kompletnog sistema, negdje je zapelo, negdje treba više raditi, to se trebaju pozabaviti stručne institucije. Uplašen sam za dijete svoje", kaže on.

Asim Demirović

Krivični zakoni Bosne i Hercegovine, kao i entiteta Federacija BiH, podrazumijevaju da je teroristički čin radnja koja može ozbiljno oštetiti državu. Takve radnje uključuju i napad na život službene osobe, odnosno "napad na fizički integritet lica".

Riječ je o maloljetniku koji je mlađi od 16 godina i ne može mu se suditi kao odrasloj osobi.

"Za ovo krivično djelo propisana je kazna najmanje deset godina ili doživotna, međutim prema krivičnom zakonu FBiH, njemu se ne može izreći takva kazna, jer je mlađi od 16 godina, dakle ne radi se o starijem maloljetniku, već o mlađem. I prema njemu se može izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno popravni dom u trajanju najduže od pet godina", rekla je glavna tužiteljica Unsko-sanskog kantona Merima Mešanović na konferenciji za novinare u Bihaću, u petak, 25. oktobra.

Vaš browser nepodržava HTML5

Maloljetni napadač na policajce u Bosanskoj Krupi nije poznat policiji, čin okarakteriziran kao terorizam

Prethodni teroristički napadi na policiju

Teroristički napadi na policiju u BiH dešavali su se i ranije.

Tako je u Bugojnu, u srednjoj Bosni, u junu 2010. napadnuta policijska stanica. U ovom napadu smrtno je stradao policajac, teško ranjena policajka, a lakše je povrijeđeno pet policajaca.

Na zgradi Policijske stanice tom prilikom pričinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 250.000 eura, dok je značajna šteta počinjena i na okolnim zgradama i vozilima.

čitajte Od interneta do radikalnog ekstremizma

Napad na policiju zabilježen je i na istoku zemlje, u Zvorniku, kada je u aprilu 2015. godine 24-godišnjak ubio jednog i ranio dvojicu policajaca, nakon čega je ubijen.

Napad autobombom ispred policijske uprave izvršen je i 1997. u Mostaru, u zapadnom dijelu grada gdje je većinski hrvatsko stanovništvo.

Teže i lakše je povrijeđeno 29 osoba, među kojima i troje policajaca. Za napad su u odsustvu osuđeni Ahmed Zuhaira zvani Handala, državljanin Sudana, i pomoćnici. Ovaj napad označava se kao prvi teroristički napad u BiH.