Maloljetniku koji je ubio i ranio policajce u Bosanskoj Krupi određen jednomjesečni pritvor

Policajci ispred policijske stanice u Bosanskoj Krupi, na sjeverozapadu BiH, 25. oktobar 2024.

Maloljetniku koji je 24. oktobra u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi nožem ubio jednog i ranio drugog policajca određen je jednomjesečni pritvor, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK).

Napad maloljetnika označen je kao teroristički čin.

Pritvor je određen na zahtjev Tužiteljstva, kako bi se nastavile istražne radnje, vještačenja i prikupile sve činjenice u vezi sa krivičnim djelom.

Dan nakon napada, policija je uhapsila osam osoba u Bosanskoj Krupi i Bihaću, na sjeverozapadu BiH, koji se dovode u vezu s počinjenim krivičnim djelom.

Uključene su državne i entitetske sigurnosne agencije, a kontaktiran je i EUROPOL i radi se na identifikaciji osoba koje su sa napadačem bile u kontaktu.

Iz policije USK-a navedeno je da su izvršeni pretresi stambenih objekata i pronađena određena količina naoružanja, municije, laptopa, telefona, prenosivih USB stikera, veća količina novca, veća količina papirnih listića na arapskom jeziku.

Više detalja o akciji zasad nisu objavili iz državnog Tužiteljstva niti Državne agencije za istrage i zaštitu koji su proveli akciju hapšenja.

Tužiteljstvo i policija iz Bosanske Krupe nisu ni demantirali, ni potvrdili medijske navode o vjerski motiviranom potezu dječaka. Rečeno je da se utvrđuje je li potican na terorizam i je li povezan s ekstremističkim grupama.

S obzirom na to da je riječ o maloljetniku i da je istraga u toku, osim informacije da su iz njegovog doma oduzeti određeni predmeti, drugih detalja nije bilo.

Policija Unsko-sanskog kantona rekla je da nisu imali ranije prijetnje ili saznanja o napadu na policijsku stanicu, niti im osoba koja je izvršila napad bila poznata od ranije.

Maloljetnik prema zakonskim propisima neće za počinjeno krivično djelo odgovarati kao odrasla osoba i mogu mu se izreći samo odgojne mjere.

Kazne zatvora za terorizam u BiH mogu iznositi od deset godina do dugotrajnog zatvora.

Pročitajte i ovo:

Hapšenja nakon napada u Bosanskoj Krupi, sahranjen ubijeni policajacUtvrđuje se je li napadač iz Bosanske Krupe povezan s ekstremističkim grupama, uključeno i državno tužiteljstvo