Borka Rudić: Vodeći javni mediji u BiH krenuli stranputicom

Borka Rudić

Bosna i Hercegovina se već nekoliko godina uzastopno nalazi među djelimično slobodnim medijima, a ni u prethodnoj godini nije zabilježen bitniji pomak ni na ljestvicama sloboda, ni u oblicima pritiska na novinare. I dalje se bilježe i napadi i prijetnje, politički i ekonomski pritisci, ograničavanje radnih prava i zloupotrebe zakonskih normi.

Poslije oktobarskih izbora, međutim, bosanskohercegovačkoj medijskoj zajednici zaprijetila je jedna posve nova nevolja - institucionalizacija političkih pritisaka.

Kako su stvari krenule, teško je vjerovati da će priča o slobodi medija u Bosni i Hercegovini krenuti novim, boljim tokom, unatoč činjenici da je u ovoj državi legislativa po najvišim evropskim standardima.

Ono što su stranci, uz pomoć profesionalnih zanesenjaka, ovdje nametnuli, svakim danom sve više se urušava, jer političari, bez obzira na ideološku ili nacionalnu pripadnost ili na nivo vlasti, nisu voljni odreći se vlastitih navika. Tim prije što im većinski dio profesionalne zajednice naprosto hrli u zagrljaj.

Generalna sekretarka nezavisnog Udruženja BH novinari Borka Rudić, izgleda s pravom, upozorava kako će biti gore nego li je bilo, jer su vodeći javni mediji krenuli stranputicom.

«Dodatno se usložnila situacija u toj oblasti zbog tog što političke partije institucionalno vrše pritisak na novinare i medije, s obzirom da smo imali izbore u oktobru prošle godine i da su neke političke partije osvojile više vlasti nego što su imale ranije, pa smatraju da je sasvim normalno da to što su na vlasti u institucijama države da mogu da vrše snažniji pritisak», ocjenjuje Rudić.

Dosad je, barem kad su javni emiteri u pitanju, postojala stanovita razlika između generalnog pristupa Federalne i Televizije Republike Srpske, ali poslije poslednjeg slaganja piramide vlasti sve je krenulo ka uspostavi neprijatnog balansa.

«Naklonost Federalne televizije Socijaldemokratskoj partiji, koja zapravo ima sad najviše zastupničkih mandata u federalnom parlamentu i uspjela je da napravi koaliciju, će uticati na to da će Federalna televizija potpuno iz svog programa izbaciti politički pluralizam i da druge političke partije neće imati mogućnost da participraju u javnom medijskom prostoru, kako je to normalno u svim zemljama, odnosno kako bi trebali da rade javni servisi», kaže ona.

Neizvjesno provođenje presuda


Vlastodršci Federacije, jednako kao i novinari Federalne televizije, ukoliko su i bili neuki u ovoj raboti, začas će, ako već nisu, dostići standard koji vlada u Republici Srpskoj, smatra Rudićeva.
Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović

«RTRS je postao servis samo SNSD-a, dakle ne vlasti kompletne. Druge stranke koje participiraju u vlasti nisu zastupljene u programima RTRS-a na način kako je SNSD, tako da imamo jednako lošu situaciju i u Federaciji i u RS», rekla je ona.

Još jedna činjenica donosi nespokoj. Menadžmenti novinskih kuća, čvrsto podržani od strane političkih mentora, jednostavno ignorišu sudske odluke koje su donesene u korist novinara, kaže Rudić.

«Imali smo pojačan intenzitet kršenja radnih prava novinara u medijima i nekoliko važnih sudskih sporova koje su dobili naše kolege novinari, ali u toj oblasti imamo, dakle, odlične sudske presude, ali, nažalost, vrlo neizvjesnu situaciju u pogledu provođenja sudskih presuda koje su donesene u korist naših kolega novinara«,
navela je generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

Činjenice u vezi sa institucionalizacijom kontrole nad medijima jamačno će promaći nekim nezavisnim tijelima koji ocjenjuju stanje u oblasti sloboda, ali će ovdje ostaviti dublji trag nego li su to činili i izravni politički pritisci na medije inapadi na njihove poslenike.