Britanski premijer optužuje Putina i Rusiju za 'ratne zločine' u Ukrajini

Premijer Velike Britanije Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će njegova zemlja povećati sankcije Moskvi i pojačati vojnu pomoć Ukrajini nakon "odvratnih napada na civile" od strane Rusije u Buči i Irpinu kod Kijeva.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da izgladnjim ratnu mašinu (ruskog predsednika Vladimira) Putina", naveo je Johnson u saopštenju od 3. aprila.

"Pojačavamo naše sankcije i vojnu podršku i jačamo naš paket humanitarne podrške kako bismo pomogli onima kojima je potrebna pomoć na terenu", rekao je.

Pročitajte i ovo: General Breedlove: Ukrajina se bori sama

Johnson, koji je zauzeo čvrst stav prema Moskvi nakon njenog napada na Ukrajinu, rekao je da su smrtonosni napadi u blizini Kijeva dokaz da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini.

"Užasni napadi Rusije na nevine civile u Irpinu i Buči su još jedan dokaz da Putin i njegova vojska čine ratne zločine u Ukrajini", rekao je.

Ukrajinska glavna tužiteljka Irina Venediktova rekla je 3. aprila da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tela u gradovima u blizini Kijeva i da je 140 ispitano.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage bile umešane u ubistvo civila u gradu Buča u blizini ukrajinske prestonice usred međunarodnog negodovanja i optužbi moskovskih snaga za zverstva u oblasti Kijeva i drugde u Ukrajini.