Bono Vox na Sarajevo Film Festivalu

Bono Vox sa direktorom Sarajevo Film Festivala Mirsadom Purivatrom u Sarajevu 15 avgusta 2021.

Irski pjevač i frontmen benda U2 Bono Vox pozdravio je u nedjelju 15. avgusta desetine fanova na specijalnom Crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala (SFF).

„Čini se da je prošlo dugo vremena, koliko nisam bio u Sarajevu. Drago mi je da sam ponovo ovjde. Prošle godine sam htio doći, ali očigledno da to nije bilo moguće“, kazao je on na specijalno organizovanom Crvenom tepihu gdje se pojavio sa njemačkim rediteljem Wim Wendersom.

Bono Vox na Sarajevo Film Festivalu prisustvuje proejkciji restaurirane verzija filma “Hotel od million dolara” Wima Wendersa

„Restaurirana verzija filma “Hotel od million dolara” Wima Wendersa premijerno će biti prikazana u nedjelju u 15 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo. Tom prilikom u 14.30 sati bit će upriličen specijalni Crveni tepih, na koji uz Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala, dolazi i Bono Vox“, saopšteno je ranije iz press službe Sarajevo film festivala.

Bono Vox, poznat po i irski bend U2 održali su prvi veliki koncert nakon rata u Sarajevu 23. septembra 1997. godine, što je najavio četiri godine ranije satelitskim linkom dok je upozoravao na strahote u ratnom Sarajevu.

„Koncert 1997. godine je veliki dio karijere benda U2, a mali dio Sarajeva. Ja sam samo dječak koji se u svašta mješa. Kad sam razmišljao o ovom gradu o ovom inovativnom bučnom gradu, razmišljao sam kako bih volio da ljudi dođu i da vide i tu njegovu buntovnu snagu“, kazao je Vox pred ulazak u Narodno pozorište u Sarajevu.

Tokom nastupa u Bolonji 17. jula 1993. godine putem satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom, gdje je pisac je i redatelj koji je režirao dokumentarni film “Miss Sarajevo” Bill Carter, intervjusao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze.

Pjesma benda U2 ''Miss Sarajevo'', objavljena u novembru 1995. godine o izboru najljepše djevojke, održanom u ratnom Sarajevu jedini singl je sa albuma Original Soundtracks 1 iz 1995. godine, gdje je čuveni operski pjevač Luciano Pavarotti bio gostujući vokal i otpjevao opersku solo dionicu u pjesmi.

Bono Vox (Paul David Hewson) ima počasni pasoš Bosne i Hercegovine (BIH), koji mu je 1997. godine, dodijelio bivši predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Skupština Kantona Sarajevo, 2017. godine, zbog izuzetnog doprinosa u pružanju podrške građanima tokom opsade Sarajeva i borbi za ljudska prava i slobode na načelima humanosti, solidarnosti, demokratičnosti među ljudima različitih vjera, nacija i kultura, progasila ga je počasnim građaninom Sarjeva.

Sarajevo je tokom SFF-a posjetio 2000. i 2006. godine.

Pročitajte i ovo: Premijerom filma oskarovca Danisa Tanovića otvoren Sarajevo Film Festival

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu u petak 13. avgusta reditelju Wimu Wendersu uručeno je Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) biće prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Wenders se na Sarajevo Film Festival vratio nakon deset godina od njegove prve posjete. 2011. godine predstavio je revolucionarno 3D filmsko ostvarenje "Pina", dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara.

Sarajevo u znaku filma prve noći festivala