Lažna dojava o bombi na sarajevskom aerodromu

Međunarodni aerodrom Sarajevo evakuisan je nakon dojave o podmetnutoj bombi

Dojava bombe na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu bila je lažna, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz sarajevskog aerodroma.

"Nakon zaprimljene anonimne dojave o navodnom postavljanju eksplozivnih naprava na prostoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nadležne službe su nakon detaljnog kontradiverzionog pregleda, utvrdile je da je riječ o lažnoj dojavi" navedeno je u odgovoru za RSE.

Međunarodni aerodrom Sarajevo evakuisan je 25. oktobra nakon prijetnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

"Nakon zaprimljene anonimne dojave o navodnom postavljanju eksplozivnih naprava na prostoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nadležne službe su odmah poduzele sve potrebne mjere u skladu s važećim sigurnosnim protokolima. Obavlja se detaljan kontradiverzioni pregled", saopšteno je iz ove institucije.

Naveli su i kako je u saradnji s nadležnim sigurnosnim agencijama, obezbijeđena sigurnost svih putnika i zaposlenih na aerodromu.

Uposlenici aerodroma će, kako je navedeno, pratiti situaciju, a putnike su zamolili za strpljenje, s obzirom na to da pregled prostorija može potrajati duže.

Desetine lažnih prijava o postavljenim bombma, mahom u srednjim školama u Sarajevu u posljednjih mjesec dana uznemirile su bosanskohercegovačku javnost.

Zgrade su evakuirane, policija je obavila KDZ pregled i sve dojave su se ispostavile lažnima.

Ovo je druga dojava na sarajevskom aerodromu u nešto više od mjesec dana.

Na e-mail adresu Aerodroma Sarajevo je 23. septembra zaprimljena anonimna dojava o postavljenim eksplozivnim napravama na prostoru aerodroma, nakon čega su putnici bili evakuisani.

Pročitajte i ovo: Kazna za lažne dojave o bombama vaspitna mjera, maloljetnički zatvor izuzetak u BiH

U posljednje dvije godine ovakve su dojave stizale i na adrese trgovačkih centara, sudova i drugih institucija u Sarajevu.

U istom periodu su, prema objavljenim podacima, otkrivena i procesuirana samo dva slučaja lažnog dojavljivanja, a izrečene zatvorske kazne iznose u prosjeku pola godine.

U maju 2023. godine je na adrese više od 110 osnovnih i srednjih škola koje pohađa oko 18.000 učenika stigla dojava koja se pokazala lažnom.